Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 07. 2017. 11:30   >>  11:01

ZBOG EKSTREMIZMA

Devet organizacija i pojedinaca na crnoj listi

Saudijska Arabija i njeni saveznici su danas stavili na crnu listu devet organizacija i devet pojedinaca povezanih sa Jemenom, Katarom i Libijom i okvalifikovali ih kao "teroriste" zbog navodnih veza sa islamskim ekstremizmom.



 

 

U saopštenju koje je prenijela agencija SPA, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su kao "teroriste" označili devet dobrotvornih organizacija i medija kao i devet ljudi "direktno ili indirektno povezanih sa katarskim vlastima".

"Očekujemo od Katara sljedeći korak: suđenje teroristima i terorističkim grupama", navodi se u saopštenju.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna sve odnose s Katarom optužujući ga da podržava terorizam i osuđujući ga zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

Katar je odbacio te optužbe kao i ultimatum sa 13 zahtjeva koje su mu susjedi uputili.Tri organizacije sa sjedištem u Jemenu i šest sa sjedištem u Libiji su opužene za veze sa al-Kaidom i njenim sirijskim ogrankom.P

rema saopštenju, tri Katarca, tri Jemenca, dva Libijca i jedan Kuvajćanin se dovode u vezu sa "kampanjom skupljanja sredstava za podršku Džabhat al-Nusri i drugim terorističkim milicijama u Siriji".

Al-Nusra front, sirijski ogranak al-Kaide, je u julu prošle godine objavio prekid sa tom džihadističkom mrežom i promijenio ime u Fatah al-Šam.

Kuvajt nije dio koalicije koja bojkotuje Katar i preuzeo je ulogu posrednika u rješavanju krize.Saudijska Arabija i UAE su na čelu koalicije koja u Jemenu ratuje protiv pobunjenih šiitskih Hutija i podržava svrgnutog predsjednika Ali Abdulaha Saleha.

U tom sukobu je do sada poginulo više od 8.000 civila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније