Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

24. 07. 2017. 23:00 >> 22:35

VETO NA ZAKONE

Duda: Nužna nezavisnost sudija

Predsjednik Poljske Andžej Duda objasnio je danas, u vanrednom obraćanju Poljacima na Fejsbuku, da je morao da stavi veto na dva od tri zakona pravosudne reforme jer je nužno da se očuva nezavisnost sudija od političkih pritisaka, a reforma je kršila Ustav Poljske.

U isto vrijeme, premijerka Beata Šidlo, takođe u vanrednom obraćanju naciji, optužila je šefa države da je odložio vetom reformu na koju 28 godina čekaju Poljaci i najavila da vladajuća stranka Pravo i Pravda neće popustiti ni pred uličnim demonstracijama desetina hiljada Poljaka, ni pred kritikom Evropske unije i SAD, i da će sprovesti reformu, uključujući i kadrovske čistke među sudijama.

"Promjene koje je pripremio parlament u velikoj mjeri su izlazile u susret društvenim očekivanjima ali kao predsjednik nijesam mogao da ih prihvatim. Koristim pravo veta jer zahtijevam da izmjene budu u skladu sa Ustavom, da se očuva nezavisnost sudija ali bez osjećaja da su sudije apsolutno iznad svega i nekažnjivi, kao i da se stvore uslovi da sudije osjećaju da su nezavisni od raznih pritisaka", kazao je večeras Duda.

Poljski predsjednik rekao je da će u najkraćem roku pripremiti predlog zakona reforme pravosuđa i izrazio je nadu da će takvu mudru reformu na osnovu širokih konsultacija usvojiti parlament.

"Današnji veto je usporio posao reforme pravosuđa, a još je poslužio kao podsticaj onima koji se bore da se održi nepravedni sistem. Susreti (preds,ednika) sa pravnicima i filozofima su korisni ali da se reformiše pravosuđe mora da se sluša glas običnih Poljaka. Vlada ima stabilnu većinu i zato nećemo popustiti pritiscima i realizovaćemo svoj program", kazala je u govoru na poljskoj državnoj televiziji TVP Beata Šidlo.

Premijerka je naglasila da vladajući konzervativci neće odustati ni od kadrovskih čistki među sudijama, jer kako je kazala, ne može da mijenja pravosuđe onaj ko je branio zlo.

Beata Šidlo upozorila je da i nad sudijama mora da postoji neko ko ih kontroliše i apelovala na predsjednika i konzervativce Jaroslava Kačinjskog da budu jedinstveni.

"Ne smijemo da popustimo ni ulici ni inostranstvu", kazala je poljska premijerka.

Veto predsjednika Dude na Zakon o Vrhovnom sudu i Zakon o Nacionalnom sudijskom savjetu koliko je razočarao i zatekao Kačinjskog i njegovu vladajuću stranku Pravo i Pravda toliko je izazvao radost među desetinama hiljada Poljaka koji već deveti dan na ulicama širom Poljske i ispred poljskih ambasada demonstriraju za nezavisne sudije i slobodne sudove.

Odluku poljskog predsjednika da ne pusti dva kontroverzna zakona sporne reforme pozdravio je Savjet Evrope a sa olakšanjem ga je dočekala i njemačka vlada pošto vjeruju da to može da pomogne da se izbjegne dalje zaoštravanje spora Evropske unije i Poljske oko sistemskih prijetnji po pravnu državu u Poljskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније