Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

21. 07. 2017. 23:25   >>  22:57

NASTAVLJAJU POTRAGU

Pentagon: Mislimo da je Bagdadi živ

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da pretpostavlja da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi još uvijek živ.

Početkom mjeseca sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da ima "potvrđenu informaciju" da je Bagdadi ubijen, međutim Zapadni i irački zvaničnici su bili skeptični, prenosi Rojters.

"Mislim da je živ, a vjerovaću drugačije kada budemo znali da smo ga ubili. Ali mi nastavljamo da ga tražimo... Pretpostavljamo da je živ", rekao je Matis novinarima u Pentagonu.

Kako je agencija ranije danas prenijela, direktor Centra za borbu protiv terorizma SAD Nikolas Rasmusen izjavio je da nije vidio informacije koje mogu da potvrde da je lider Islamske države likvidiran.

"Nijesam vidio ništa što bi me navelo da vjerujem da je lider ISIS-a (ID) uklonjen sa bojnog polja. Znamo dobar dio. Samo nemamo informacije koje njegovu smrt mogu da potvrde", rekao je Rasmusen na Forumu o bezbjednosti u Aspenu, odgovarajući na izvještaje medija u proteklom periodu o likvidaciji lidera ID.

Kako je početkom nedjelje prenio TAS S, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je izjavio da Kremlj nema potvrdnu informaciju da li je ili nije Bagdadi likvidiran.

"Nemamo preciznijih podataka. U stvari, dobijamo kontradiktorne informacije. Naše relevantne službe ih trenutno provjeravaju", rekao je Peskov.

Šef obavještajne službe iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i službe za borbu protiv terorizma Abu Ali el Basri izjavio je u nedjelju da je Bagdadi živ i da se skriva u Siriji.

Al Sumarija televizija 11. jula je objavila informaciju zasnovanu na saopštenju ID da je Bagdadi mrtav, dok su pojedini iranski mediji objavili fotografije koje su potvrdile njegovu smrt.

Matis je sredinom jula izjavio da SAD ne može da potvrdi da je lider ID mrtav.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sredinom juna, pozivajući se na preliminarne informacije, da je vođa IS i još 300 ekstremista ubijeno u ruskim vazdušnim napadima u Siriji krajem maja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније