Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 06. 2013. 13:50 >> 13:50

AFERA SNOUDEN

Snouden zbližava Moskvu i Peking

Prijetnje SAD neće primorati Rusiju da izruči bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena, izjavio je predsjednik Odbora Dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

"Prijetnje SAD Rusiji i Kini neće dati rezultata, samo će još više približiti Moskvu i Peking", naveo je Puškov na Tviteru i dodao da su "pritisci nepromišljeni".

Istovremeno, predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je poručio da bi razmotrio zahtjev za azil Edvarda Snoudena ako bi on to zatražio.

"Nismo dobili zvaničan zahtjev. Ali u slučaju da ga dobijemo, razmotrili bismo ga, kao što to, kako smo shvatili, čini i Ekvador", rekao je Maduro tokom zvanične posjete Haitiju.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea, saveznik Venecuele, kazao je ranije da će odluku o zahtjevu Snoudena za azil donijeti "uz puno poštovanje suvereniteta", podsjetila je agencija AFP. 

Korea je u avgustu prošle godine azil odobrio osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je našao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga terete za seksualni napad. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da se Snouden i dalje nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, da nije prešao rusku granicu, da je slobodan da ode bilo kuda i da bi trebalo to da učini što je prije moguće. 

Nešto ranije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov oštro je odbacio "pokušaje SAD da okrive Rusiju za Snoudenov nestanak" i naveo da on tehnički nije ni bio na teritoriji Rusije. 

Moskva je tako zvanično negirala "bilo kakvu umiješanost u slučaj Snouden" i navela da nema veze sa njegovim "planovima putovanja oko sveta".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније