Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 07. 2017. 10:42 >> 10:13
3

UBISTVA ZAROBLJENIKA

Irak:Potraga za osvetom protiv ID

Rat protiv Islamske države je za mnoge Iračane postao lična borba koja ima osvetnički karakter, što pokazuju brojna ubistva zarobljenih osumnjičenih ekstremista, bez dokaza i suđenja.



 

 

 

Četiri oficira iz različitih jedinica iračke vojske i bezbjednosnih snaga, u razgovoru za Asošiejtid pres su otvoreno priznala da njihovi vojnici ubijaju uhvaćene i nenaoružane ljude za koje se sumnja da su pripadnici Islamske države.

Braneći takvu praksu iako znaju da je protivna međunarodnom pravu, oficiri, koji nijesu željeli da budu imenovani, rekli su da smatraju da borba protiv Islamske države treba da bude izuzeta od tih pravila ratovanja zbog okrutnosti vladavine ekstremista u Iraku.

Za jednog od njih, poručnika iz malog sela kod Mosula, borba protiv islamskih ekstremista bila je sporo, metodično traženje osvete za smrt svog oca.

Poručnik je, tragajući za dvojicom pripadnika Islamske države za koje vjeruje da su mu ubili oca, tokom tri godine ispitao i ubio više od 40 ekstremista.Ako uhvati ubice svog oca, poručnik obećava

da će im dati "sporu smrt" i objesiti njihova tijela u rodnom selu pošto ih natjera da mu kažu gdje je sahranjen njegov otac.

Takva vrsta žeđi za osvetom ima za posljedicu sve više vansudskih ubistava osumnjičenih pripadnika Islamske države koja čine irački vojnici u Mosulu i njegovoj okolini, poslije nedavnih pobjeda u borbi za taj grad.Na video snimcima koji su se pojavili prošle sedmice vidi se kako vojnici bacaju islamske ekstremiste sa visokog zida porede rijeke Tigar, a zatim pucaju u njihova tijela.

Kada su ekstremisti 2014. godine zauzeli Mosul i velike djelova sjevernog i zapadnog Iraka, žrtve njihovih brutalnih zločina najviše su bili pripadnici vojske i bezbjednosnih snaga i njihove porodice. Vjeruje se da je u Mosulu ubijeno stotine policajaca i vojnika.

Ekstremisti su blizu Tikrita ubili oko 1.700 zarobljenih vojnika i sahranili ih u masovnoj grobnici.

Prvi izvještaji o ubistvima iz osvete pojavili su se nekoliko sedmica od početka operacije za oslobođenje Mosula prošle godine, ali vlasti i grupe za ljudska prava nemaju precizne podatke o broju takvih ubistava.

Grupa Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je u junu da je najmanje 26 tijela, vezanih ruku i s povezima preko očiju, nađeno na đubrištima u područjima oko Mosula koja su pod kontrolom vojske.

Istraživač HRV u Iraku Belkis Vil izjavila je da, uprkos obećanjima vojske da neće tolerisati takvu praksu, do sada nijedan vojnik niti komandant nije odgovarao ni za jedno ubistvo.

Portparol Ministarstva odbrane izjavio je da vlasti nijesu zabilježile nijedan slučaj ubistva iz osvete i da je situacija pod kontrolom.Vojnici imaju naređenja da predaju zarobljene ekstremiste kako bi bili saslušani i poslati na suđenje.

Međutim, prema riječima neimenovanog oficira, u centrima za provjeru na području Mosula vojnici redovno ubijaju osumnjičene ekstremiste kada grupa civila kaže da je pripadnik Islamske države."Kada se suočite s čovjekom koji je ubio tvoje prijatelje, tvoju porodicu, da, čovjek ponekad postane surov. Ali za nas, to je lično", rekao je oficir.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније