Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 06. 2013. 11:44 >> 11:44

STANJE KRITIČNO

Molitva za miran odlazak Mandele

Porodica Nelsona Mandele i anglikanski nadbiskup su se u bolnici u kojoj se bivši južnoafrički lider bori za život pomolili za njegov „miran odlazak“.

Nadbiskup Južne Afrike je održao molitvu za „miran, savršen kraj“, u trenucima u kojim zvanična Južna Afrika treći dan zaredom saopštava da je Mandelino stanje „kritično“.

Mandela, koji ima 94 godine je zbog pluće infekcije prije 18 dana smješten u bolnicu u Pretoriji, a njegovo stanje je u posljednjih 48 sati kritično.

Ispred bolnice u Pretoriji okupio se veliki broj ljudi i intonirana je himna Južne Afrike.

Kraj Mandele, osim njegove supruge Grase, bile i njegova bivša supruga Vini Madikizela-Mandela, koja se s njim borila protiv aparhejda.

„Mandela je u miru sa samim sobom. Toliko je dao svijetu da mislim da je sad u miru“, rekla je juče Mandelina starija ćerka Makazive.

I portparol predsjednika Južne Afrike Džejkoba Zume izjavio je prethodnih dana da „ne treba gajiti lažne nade“.

Mandela je kao vodja pokreta protiv aparthejda proveo 27 godina u zatvoru u vrijeme rasističke vlasti bijelaca. Iz zatvora je izašao 1990, a 1994. postao je prvi crnac predsjednik Južne Afrike.

Za svoja zalaganja dobio je više od 250 priznanja, među kojima i Nobelovu nagradu za mir.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније