Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

17. 07. 2017. 16:10 >> 15:50

"AMBICIOZNE I HRABRE"

MMF za najavljene reforme u Francuskoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je danas "ambiciozne i hrabre" reforme koje su najavili predsjednik Emanuel Makron i njegova vlada, jer će one "u velikoj mjeri doprineti rješavanju ekonomskih izazova" s kojima se Francuska dugo suočava.

"Ambiciozni program reformi mogao bi u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju ekonomskih izazova s kojima se Francuska dugo suočava", saopštio je MMF u godišnjoj procjeni francuske ekonomije i kao posebne izazove naveo "stalni fiskalni disbalans", "rast nezaposlenosti" i "slabu spoljnu konkurentnost".

Ta finansijska institucija, koja često hvali Pariz, odobrila je i želju francuske vlade da smanji deficit da bi tako ispunila obavezu održavanja deficita ispod tri odsto BDP-a do kraja godine.

"Naglasak na smanjenju javne potrošnje je bitan da bi se omogućila postepena fiskalna konsolidacija i smanjenje fiskalnog pritiska. Da bi se to postiglo, najavljene su dubinske reforme na svim nivoima javne administracije", naveo je MMF i dodao da su te mjere "od početka bile neophodne".

MMF, koji vodi Francuskinja Kristin Lagard, izrazio je podršku i najavljenim reformama tržišta rada koje je ocenio kao "široke i ambiciozne". Fond je naveo da je cilj tih reformi da "povećaju fleksibilnost na nivou preduzeća, reformišu osiguranje za nezaposlene i poboljšaju treninge za prekvalifikaciju i uslove za praksu".

Te reforme, prema MMF-u, "treba da idu ruku pod ruku s održavanjem ograničenja zarada".

Reformski projekti u oblastima korporativnih poreza i zarade od rada i kapitala treba da "stimulišu investicije i rast zaposlenosti".

"Jak politički mandat i poboljšanje ekonomskog stanja nude velike mogućnosti za sprovođenje tako hrabrog i potpunog paketa reformi", naveo je MMF.

Fond je podigao svoju prognozu francuskog rasta za ovu godinu na 1,5 odsto i naveo da će sljedeće godine rast biti još veći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније