Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 06. 2013. 09:47 >> 09:48

KINESKI MUSLIMANI

U neredima u Kini poginulo 27 osoba

U nemirima u regionu Sinđijang na zapadu Kine poginulo je 27 osoba, javili su danas kineski mediji.

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da je policija otvorila vatru nakon što je masa naoružana noževima napala policijske stanice i zgrade lokalne vlade.

U Sinđijangu, gdje su pojačane tenzije između Ujgura i Han Kineza, sporadično izbija nasilje. Ujguri su turski narod, koji pretežno živi u Kini. Većina je islamske vjeroispovijesti, a govore ujgurskim jezikom.

U julu 2009. godine, Ujguri su napali većinske Han Kineze u regionalnoj prijestonici Urumćiju nakon uličnih demonstracija povodom napada na ujgurske radnike na jugu Kine, u kojima su poginule dvije osobe.

Han Kinezi iz Urumćija pokušali su da se osvete dva dana kasnije.

Prema zvaničnim podacima, u nasilju je poginulo 197 osoba, uglavnom Han Kineza, a povrijeđeno je više od 1.600 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније