Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

15. 07. 2017. 17:22 >> 16:54

META IZRAELCI

Hamas pozvao na nove napade

Islamski ekstremistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze, pozvao je danas Palestince da napadaju izraelske snage u Jerusalimu, nakon zatvaranja svetog mjesta u tom gradu zbog jučerašenjeg smrtonosnog napada u kojem su ubijena dva izraelska policajca i trojica palestinskih napadača.

Hamas je zatvarenje svetilišta koje muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif), a Jevreji Brdo hrama, u saopštenju označio "vjerskim ratom". Portparol te organizacije Favzi Barhum je pozvao Palestince na "ustanak" da bi ciljali izraelsku vojku i jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Izrael je zatvorio svetilište i otkazao tradicionalne molitve muslimana petkom u podne, što je inače veoma rijedak potez, zbog oružanog napada. Hamas je organizovao proslavu tog napada.

Napadači su bili muslimanski vjernici, građani Izraela. Na Uzvišenom utočištu nalazi se džamja Al Aksa, treća po značaju u islamu poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Tamo su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i zato je mjesto sveto i za Jevreje, zapravo najsvetije u judaizmu. Sada njime upravljaju muslimani. Ne očekuje se da svetilište bude otvoreno prije nedjelje.

Na otvaranje svetilišta juče je poslije napada apelovao i palestinski predsjednik Mahmud Abas u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. On je takođe osudio taj napad. Prethodni put je Brdo hrama bilo zatvoreno za muslimane nakon napada na jednog Izraelca, sada poslanika vladajućeg konzervativnog Likuda.

Taj kompleks, često poprište sukoba dva naroda, bio je zatvoren svega tri puta otkako je Izrael osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. 

Zbog zatvaranja svetilišta izbila je napetost i između Izraela i Jordana, dvije zemlje koje su sklopile mirovni sporazum 1994. Portparol vlade u Amanu je optužio Izrael da krši status kvo zabranom muslimanskim vjernicima da se tamo mole, a visoki izraelski zvaničnici su apelovali na tu zemlju da prestane da potpiruje situaciju.

Jordan osuđuje svako narušavanje prava muslimana da se mole na mjestima koja su im sveta i naglašava da će Aman nastaviti da koristi svako diplomatsko, pravno i političko sredstvo da se ne izmijeni status kvo. Ta zemlja je zaštitnik muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu.

Izrael je na upozorenje iz sushedne zemlje odgovorio da je trebalo osuditi napad, a umjesto toga je Jordan izabrao da osuđuje jevrejsku državu koja štiti vjernike i održava slobodu vjeroispovijesti na tom mjestu, kako je rečeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније