Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 07. 2017. 20:57 >> 00:00

ERDOGAN PODRŽAO KATAR

"Zašto turski vojnici smetaju Saudijcima?"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je podršku Kataru i ljutnju zbog zahtjeva arapskih zemalja Persijskog zaliva da se zatvori turska vojna baza u toj zemlji.

Erdogan je u intervjuu njemačkom listu Cajt rekao da je "to što se radi Kataru protivno međunarodnom pravu".

On je rekao da zahtjev za zatvaranje turske baze pokazuje "nepoštovanje prema Turskoj i Kataru" i dodao da je "tamo i 9.000 američkih vojnika, a ima i Francuza".

"Zašto naši vojnici smetaju Saudijcima, a američki ne? To je neprihvatljivo", izjavio je turski predsjednik.

On je kritikovao i zahtjev za zatvaranje medijske kuće al-Džazira i rekao da će Ankara "na svaki način podržavati Katar" jer dvije zemlje "dijele iste vrijednosti, imaju dobre odnose i Turska ne može biti nijema na nepravdu".

Intervju je objavljen danas a vođen je u ponedjeljak.

Tramp pozvao Egipat da riješi krizu sa Katarom

Predsjednik SAD Donald Tramp razgovarao je sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fatahom al-Sisijem o sporu koji četiri arapske zemlje imaju sa Katarom.

Tramp je pozvao "sve strane u sporu da konstruktivnim razgovorom riješe krizu" u Persijskom zalivu i "prekinu finansiranje terorista i diskredituju ekstremističku ideologiju".

Predsjednik SAD je u razgovoru pokrenuo i pitanje Sjeverne Koreje nakon raketnog testa Pjongjanga ove nedjelje.

On je od Sisija zatražio da uskrati gostoprimstvo sjevernokorejskim radnicima u Egiptu, kao i da ukine sve ekonomske i vojne pogodnosti koje Sjeverna Koreja možda ima u odnosima sa Egiptom.

Tramp i Sisi su razgovarali telefonom.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta sastali su se danas u Kairu da bi razgovarali o krizi.

Gutereš šalje izaslanika u Katar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš poslao je političkog direktora te organizacije Džefrija Feltmana u Persijski zaliv na pregovore o rješavanju krize između Katara i drugih arapskih zemlja.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je Feltman već boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), jednoj od četiri arapske zemlje koje traže izolaciju Katara, i u Kuvajtu koji pokušava da posreduje u konfliktu.

Dižarik je naveo da će izaslanik UN otputovati i u Dohu, navodi agencija AP.

Prema njegovim riječima, Feltman je izrazio nadu da će se tokom boravka u Persijskom zalivu sastati sa što je više moguće umiješanih strana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније