Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

05. 07. 2017. 19:33   >>  19:05

DVIJE PANDE

Si predao "kineske diplomate" Berlinu

Kineski predsjednik Si Đinping zvanično je danas predao dvije džinovske pande berlinskom zoološkom vrtu, a njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će životinje biti "specijalni ambasadori" u odnosima dvije zemlje.

Pande Meng Meng i Điao Ćing su u Berlin stigle 24. juna i otada su boravile u zoo vrtu, ali ih posjetioci nijesu mogli vidjeti. Merkel i Si, koji je došao u Berlin prije početka samita G-20 u petak, "otvorili" su njihov stakleni kavez.

Slavne pridošlice nijesu obraćale mnogo pažnje na doček koji im je priređen i mirno su jele bambus dok se crvena zavjesa podizala.

Dolasku pandi u Njemačku su prethodili dugi pregovori jer se one u prirodi mogu naći jedino u Kini, koja ih često šalje u inostranstvo kao diplomatske izaslanike. Pande su Njemačkoj pozajmljene na 15 godina.

"Nadam se da će se brzo prilagoditi novom domu i možda, jednog dana dobiti potomstvo", rekao je Si i izrazio nadu da će pande "produbiti prijateljstvo Njemačke i Kine".

Mužjak Điao Ćing, čije ime znači "duša", ima sedam godina dok je ženka Meng Meng, "lijep san", stara tri godine.

Prethodna panda u Berlinu, Bao Bao, uginula je 2012. Bao Bao je u Njemačku stigao 1980. kao poklon kineskog lidera Hua Guofenga kancelaru Helmutu Šmitu.

"Sada ovdje imamo dvoje veoma šarmantnih diplomata i mislim da će Điao Ćing i Meng Meng biti specijalni ambsadori naših zemalja", rekla je Merkel.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније