Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 06. 2013. 09:21 >> 09:22

PORUKA CRKVENIM ZVANIČNICIMA

Prazna papina stolica- još jedno NE luksuzu

Papa Franjo još jednom je pokazao da prezire luksuz i bahatost crkvenih zvaničnika tako što je bez objašnjenja izostao sa gala koncerta klasične muzike, na koji je bio pozvan kao počasni gost.

Upečatljiva slika prazne stolice namijenjene poglavaru Rimokatoličke crkve obišla je svijet i još jednom poslala jasnu poruku da papa nema namjeru da se prepusti luksuznom životu.

Tako je umjesto počasnog pozdrava visokim zvanicima, nadbiskup morao da nekoliko minuta prije početka koncerta „guta knedlu“ i objašnjava kako je „papa imao hitne i neodložne obaveze“.

Međutim, kako navode italijanski mediji, razlozi za odsustvo pape Franje nisu ni poslovne ni zdravstvene prirode, već potreba da ukaže na to da „dok je Crkva u krizi, on, ali i gosti na koncertu, imaju mnogo važnija posla od gala večeri“.

„Sve nas je iznenadio. Ipak, još se navikavamo jedni na druge. On i dalje uči kako da bude papa, a mi i dalje učimo da pratimo način na koji on želi to da radi", rekao je anonimni izvor iz Vatikana za italijanske medije.

On je naveo da bi u Argentini „znali da ne bi trebalo ni da organizuju takve događaje, jer papa sigurno na njih ne bi došao".

List „Korijere dela sera“ je u izdanju za ponedjeljak ocijenio da je papin potez u stvari demonstracija sile i jasan pokazatelj da mu je namjera da Vatikan prihvati jednostavan život.

Od marta kada je izabran, papa Franjo nije proveo nijednu noć u luksuznim papskim odajama, već živi u malom apartmanu u gostinskoj zgradi, gdje u zajedničkim prostorijama objeduje sa ostalim sveštenicima, a jutarnju misu uvijek drži u maloj kapeli umjesto u privatnoj papskoj kapeli u palati.

„Biskupi bi trebalo da budu bliski ljudima, a ne da imaju mentalitet prinčeva“, rekao je samo dan pred sporni koncert papa Franja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније