Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

29. 06. 2017. 15:44 >> 15:18
1

OFANZIVA U MOSULU

Pao grad u kom je nastao kalifat ID

Iračke snage zauzele su razrušenu džamiju, gdje je prije tri godine prvi put proglašen samoproklamovani "Kalifat" terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Zauzimanje džamije Grand al Nuri predstavlja simboličnu pobjedu iračkih snaga, koje već osam mjeseci vode ofanzivu da zauzmu Mosul, koji služi kao defakto prijestonica Islamske države u Iraku, prenosi Rojters.

Pobunjenici su prije nedjelju dana raznijeli srednjovjekovnu džamiju i poznati krivi minaret.

Iračka vojska je saopštila da su specijalne snage preuzele džamiju od džihadista dok je jedan komandant specijalnih snaga rekao za Frans pres da lokacija još nije zauzeta, već da su iračke snage na domak da je preuzmu.

"Antiteroristička služba kontroliše džamiju Al Nuri i minaret Al Hadba", saopštila je komanda zajedničkih operacija.

Međutim, general Abdevahab al Saadi je rekao da su iračke snage pred zauzimanjem džamije, i da se nalaze samo na dvadesetak metara od nje.

Džamija i nakrivljen minaret, poznat pod imenom Hadba (grbav), koje su prošle nedjelje ekstremisti razorili, bili su simboli Mosula. Takođe su dobili poseban značaj pod vladavinom Islamske države koja je zauzela Mosul 2014. godine.

Tu se vođa Islamske države Al Bagdadi pojavio ubrzo pošto su ekstremisti zauzeli taj grad, drugi po veličini u Iraku, pozivajući u molitvi muslimane da ga slušaju.

Minaret, čija gradnja je završena 1172. godine, bio je simbol grada i njegova slika nalazi se na novčanicama od 10.000 iračkih dinara. Ekstremisti su postavili crnu zastavu na vrh minareta, visokog 45 metara.

Tri godine kasnije ne zna se šta je s Bagdadijem a Islamska država je izgubila veći dio teritorije koje je okupirala u blic ofanzivi pokrenutoj juna 2014. Iračke snage su u oktobru prošle godine pokrenule veliku operaciju za oslobođenje Mosula od Islamske države.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније