Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

28. 06. 2017. 22:57   >>  22:28

UN SAOPŠTIO

Oko 100.000 civila zarobljeno oko Rake

Ujedinjene nacije (UN) ocijenile su danas da je gotovo 100.000 civila zarobljeno u Raki, glavnom uporištu grupe Islamska država u Siriji, koje Sirijske demokratske snage pokušavaju da povrate od ekstremista.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za ljudska prava najmanje 173 civila ubijeno je u borbama za taj grad od 1. juna, navele su UN u saopštenju, dodajući da se radi o opreznoj procjeni, dok bi pravi broj civilnih žrtava mogao da bude viši.

Borba za Raku je simbol borbe Sirijskih demokratskih snaga koje se mjesecima bore protiv ekstremista uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, iz vazduha kao i sa savjetnicima, oružjem i opremom.

Visoki komesarijat za ljudska prava je naveo da je s jačanjem borbi na terenu broj civilnih žrtava porastao, a putevi za njihovo bjekstvo se zatvaraju jedan za drugim.

"Bombardovanje Rake posljednje tri nedjelje ostavilo je civile u stanju straha i zbunjenosti oko mogućnosti pronalaženja utočišta između strahota koje čine vojnici Islamske države i snažne borbe koja se vodi da se oni savladaju", rekao je visoki komesar za ljudska prava Zeid al Husein u saopštenju.

On je dodao da visok broj civilnih žrtava ukazuje da strane u sukobu treba da čine mnogo više za zaštitu civila. Pozvao je zaraćene strane da uvedu mjere koje će dozvoliti civilima koji to žele da bezbjedno pobjegnu od borbi.

On je, takođe, pozvao sve snage, uključujući i one koje podržava međunarodna koalicija, da vode računa da njihove operacije budu u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da brzo i efikasno ispitaju kada se čuju "glasine" o civilnim žrtva.

Prema Visokom komesarijatu, Sirijske demokratske snage, koje su formirane od kurdskih i arapskih boraca, takođe su kršile ljudska prava u zonama pod njihovom kontrolom, posebno u gradu Tabki.

U saopštenju se navodi pljačkanje, otmice, nasumična hapšenja u okviru njihovih operacija, kao i regrutovanje djece za borbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније