Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 06. 2017. 20:51 >> 20:23

I PENTAGON SAOPŠTIO

"Sirija priprema novi hemijski napad"

Američka vojska saopštila je danas da je otkrila "aktivne pripreme" sirijske vojske za novi hemijski napad i tako podržala raniju izjavu Bijele kuće da će sirijska vlada "skupo platiti" ako izvede takav napad.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je rekao da su SAD primijetile "aktivnost" u bazi Šajrat koja "predstavlja pripreme za upotrebu hemijskog oružja".

Iz te baze su u aprilu poletjeli avioni za koje SAD i druge zemlje tvrde da su koristile hemijsko oružje za ubijanje civila, što je Sirija odbacila.

Vlada predsjednika Bašara al-Asada i Rusija su odbacili navode Bijele kuće da Damask priprema novi napad hemijskim oružjem.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su "takve prijetnje legitimnoj sirijskoj vlasti neprihvatljive".

Rusija je glavni saveznik Asada i podržala ga je kad je odbio odgovornost za napad 4. aprila u provinciji Idlib u kome su ubijene desetine ljudi.

SAD su tada kao odgovor gađale bazu Šajrat sa preko 50 krstarećih raketa.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser je juče rekao da su SAD "identifikovale potencijalne pripreme za novi hemijski napad Asadovog režima koji bi vjerovatno izazvao masovno ubijanje civila i nevine djece".

Spajser je rekao da su te aktivnosti slične onima preduzetim prije aprilskog napada ali nije iznio dokaze niti objašnjenja.

Makron i Tramp o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Francuski predsjednik Emanuel Makron složio se u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trampom da bi trebali zajednički da djeluju u slučaju mogućeg novog hemijskog napada u Siriji, saopšteno je u Parizu, prenosi RSE.

Prethodno je francuski lider upozorio da bi Pariz mogao izvesti i jednostrane vazdušne udare u Siriji u slučaju upotrebe hemijskog oružja.

Makron je takođe pozvao Trampa da učestvuje u obilježavanju Dana Bastilje u Parizu 14. jula kojim se ove godine podsjeća na 100 godina od kada su se Sjedinjene Američke Države uključile u Prvi svjetski rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније