Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 06. 2017. 23:24 >> 22:55
2

NEGATIVAN ODNOS

Samo petina Evropljana ima povjerenja u Trampa

Istraživanje o odnosu prema SAD u vrijeme američkog predsjednika Donalda Trampa, sprovedeno u 37 zemalja širom svijeta, pokazuje da svega 22 odsto ima povjerenja u Trampovo predvodništvo u svijetu i da je sada više Evropljana koji imaju nepovoljan odnos prema SAD.

Među građanima Francuske, Njemačke, Poljske, Španije i Velike Britanije, ima u prosjeku 52 odsto onih sa negativnim stavom prema SAD, dok 46 odsto ima pozitivan odnos. To je prvi put od 2008. godine, posljednje godine vladavine Džordža Buša, da većina Evropljana ima negativan odnos prema SAD.

Prema istraživanju Pju riserč centra (Pew research center) mnogi ispitanici protive se Trampovim planovima za izgradnju zida duž granice s Meksikom i njegovoj odluci da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama i nekih trgovinskih sporazuma.

Više od 60 odsto ne odobrava Trampov predlog o privremenoj zabrani ulaska građanima šest većinski muslimanskih zemalja. S druge strane, tu Trampovu politiku podržalo je više od polovine ispitanih u Mađarskoj, Izraelu, Poljskoj i Rusiji.

Dok 55 odsto građana vidi Trampa kao snažnog lidera, 75 odsto ga doživljava kao arogantnog, 65 odsto misli da je netolerantan, a 62 odsto ga smatra opasnim.

Tramp je prošlog mjeseca držao lekcije saveznicima iz NATO da treba da povećaju izdatke za odbranu, a lidere brojnih zemalja razočarao je i izlaskom iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama. Promjena u stavovima Evropljana objavljena je manje od dvije nedjelje pred Trampovu posjetu Poljskoj i Njemačkoj.

Pju riserč centar sprovodi godišnje istraživanje o odnosu prema SAD od 2002. godine, a ove godine anketirano je 40.447 građana u 37 zemalja u svim regionima svijeta, u periodu od 16. februara do 8. maja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније