Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2017. 12:20 >> 11:55
4

AMERIČKI STUDENT

Pjongjang negira da je Varmbir bio mučen

Sjeverna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osuđenog u toj zemlji zbog djelovanja protiv države, koji je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izvještaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim stanardima.

"Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i međunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji", navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Sjevernoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat. Dan poslije suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je "iz humanitarnih razloga" poslat kući.

Umro je u ponedjeljak u bolnici u Sinsinatiju. Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nijesu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje. Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija.

U izvještaju agencije takođe se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobođenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Sjevernoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim "klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju" dok nema nikakva znanja o "humanitarnom" tretmanu koje je Varmbir dobio u Sjevernoj Koreji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније