Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: I. P. ]

22. 06. 2017. 11:42   >>  11:40 10

"U SKLADU S PROCEDURAMA"

Poljaci presreli avion Šojgua

Lovac F-16 koji je presreo avion ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nad Baltičkim morem pripadao je poljskoj avijaciji.

Poljska armija potvrdila je danas da su avion ruskog ministra Sergeja Šojgua iznad Baltičkog mora presrela dva lovca F 16 poljske armije na signal za uzbunu iz NATO, a da je presrijetanje proteklo po standardnoj proceduri NATO.

Signal da dva dežurna poljska pilota dignu svoje lovce i krenu u susret civilnom ruskom TU-154 u pratnji dva borbena aviona Su-27 naoružana raketama vazduh-vazduh dala je komanda vazdušnih operacija NATO u Njemačkoj.

"Presrijetanje je obavljeno u skladu sa postojećim procedurama NATO", saopštila je danas Armija Poljske.

Poljski mediji su ranije objavili da su dva poljska lovca reagovala na obavještenje koje su dobili da nepoznata letjelica prilazi granicama zemalja čije nebo oni čuvaju.

"Iz tog razloga, naši avioni su poletjeli i uočili tri cilja - jedan nenaoružani avion Tu-154 i dva lovca Su-27 naoružana raketama vazduh-vazduh", precizirao je poljski radio RMF FM.

Prethodno su oružane snage Litvanije saopštile da su lovci poletjeli sa aerodroma Šljauljaj. 

Iz NATO je saopšteno da se nije znalo ko je u ruskom tupoljevu i da je to upravo ministar Šojgu, a poljske pilote koji dežuraju u operaciji nadziranja vazdušnog prostora nad Baltikom NATO je poslao da ga presretnu zato što se ni tupoljev ni ruski lovci nijesu identifikovali a nijesu reagovali na komunikaciju kontrole letjenja.

"Kada avioni NATO presrijeću drugi avion identifikuju ga vizualno i drže se uvijek na bezbjednoj udaljenosti. Kada završe tu proceduru odlete. To je standardna procedura, poštuju je svi naši piloti", saopšteno je iz NATO, javlja danas poljska televizija TVN24.

Ruski mediji objavili su snimak iz aviona kojim je putovao Šojgu na kome se vidi da lovac F-16 leti paralelno, dok se između njega i ruski državni avion ne ubaci ruski Su-27 koji u jednom trenutku demonstrativno pokazuje rakete a nakon toga se F-16 polako udaljava.

Prema navodima ruske novinske agencije TASS, avion NATO je pokušao priđe avionu u kome se nalazio ruski ministar odbrane, iako je on letio iznad neutralnih voda, prenio je Rojters.

TASS je naveo da je Šojgu bio na putu prema ruskoj enklavi Kalinjingradu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније