Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

22. 06. 2017. 10:11 >> 09:46

MAKRON PORUČIO

"Evropa nije samoposluga"

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upozorio je u intervjuu evropskoj štampi da Evropa nije samousluga i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrijednosti.

On je lidere zemalja koje kao Poljska ili Mađarska odbijaju solidarnost sa izbjeglicama i gaze pravnu državu upozorio da zemlje koje ne poštuju pravila u Evropskoj uniji moraju da snose političke posljedice.

"Evropa nije supermarket. Evropa je zajedništvo sudbina. Sama sebe slabi kada pristaje na to da se odbace njeni principi. Zemlje Evrope koje ne poštuju pravila moraju da zbog toga snose političke posljedice. S poštovanjem ću razgovarati sa svima, ali neću popuštati u pitanju principa Evrope - solidarnosti i demokratskih vrijednosti. Ako Evropa pristane da se osporavaju to će značiti da je slaba i da je nema", kazao je Makron u intervjuu koji danas objavljuje poljski dnevnik "Gazeta viborča". 

Francuski predsjednik rekao je da ne vidi neki sukob Istoka i Zapada u EU, već da samo dolazi do tenzija zato što kolektivna svest zapadne i istočne Evrope nije ista kao ni najnovija istorija, a postkomunističke članice EU vjeruju da ih je stara Evropa izdala kada je dozvolila da kontinent podijeli gvozdena zavjesa nakon Drugog svjetskog rata. 

"Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope, vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću leđa Evropi. To je cinični pristup EU - ona im služi da podijeli novac bez poštovanja njenih vrijednosti", rekao je Makron. 

"Ne mislim da Putin želi da oslabi ili uništi Zapad"

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ocijenio je u intervju za više evropskih listova da cilj predsjednika Rusije Vladimira Putina nije da uništi ili oslabi Zapad, već da nastoji da obnovi Veliku Rusiju jer je uvjeren da je to preduslov za opstanak njegovog naroda i zemlje, a da Zapad može i treba da sa Rusijom sarađuje i u Siriji.

"Cilj Putina jeste obnavljanje Velike Rusije jer smatra da je to uslov da opstane njegova zemlja. A da li teži da nas oslabi ili da nestanemo? Ne mislim. Putin ima svoj način tumačenja svijeta. Smatra da je Sirija za njega temeljno pitanje susjedstva. Šta može da se učini? Da sarađujemo zajedno u Siriji da pobijedimo terorizam i riješimo krizu", kazao je Makron u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Gazeta viborča.

Makron je upozorio da je i sama Rusija žrtva terorizma da je i Putin suočen s neredima na granicama i agresivnim verskim pokretima koji ugrožavaju zemlju, a da je motivisan time da obnovi snažnu rusku kolektivnu svijest kako bi očuvao jedinstvo države.

"To su pobude kojima se rukovodi takođe i u Siriji. Ne mislim da Putin gaji prijateljstvo prema Bašaru Al-Asadu. On ima dvije opsesije: da spriječi propast države i da se bori protiv terorizma. Dugo nas je blokirala osoba Bašara Al-Asada. Ali Al-Asad nije naš neprijatelj, on je neprijatelj sirijskog naroda", kazao je Makron.

Predsjednik Francuske potvrdio je da je njegova zemlja spremna da se i sama angažuje vojno u Siriji, ako vlast u Damasku pređe crvenu liniju hemijsko oružje.

"Kada neko postavi crvenu liniju a ne umije da iznudi da se ona poštuje, samo pokazuje svoju slabost. Ako se utvrdi da je upotrijebljeno hemijsko oružje i budemo u stanju da utvrdimo njegovo porijeklo, Francuska će krenuti u napade da uništi identifikovana skladišta hemijskog oružja", rekao je Makron.

Po riječima francuskog predsjednika, to što Zapad ima zajedničke ciljeve sa Rusijom u Siriji ne znači da će Francuska ignorisati ponašanje Rusije u ukrajinskoj krizi i gaženje prava i sloboda.

Pored poljskog lista, intervju s Makronom objavili su i pariski Figaro, belgijski Soar, londonski Gardijan, španski Pais, njemački Zidojče cajtung, italijanski Korijere dela sera i švajcarski Tan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније