Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 06. 2013. 08:45 >> 08:45

IDE NA KUBU

Snouden traži azil od vlade Ekvadora

Bivši saradnik američke CIA Edvard Snouden odletjeće iz Moskve u narednih nekoliko sati i zatražiće azil od vlade Ekvadora. SAD "očekuju" izručenje od Rusije.

 

BBC piše da će Snouden prvo odletjeti na Kubu, zatim u Venecuelu, da bi tek potom otišao u Ekvador u pokušaju da izbjegne hapšenje i izručenje vlastima SAD. Tokom noći nijesu se mogle dobiti informacije gdje se Snouden tačno nalazi i da li je i dalje u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetijevo", a spekulisalo se da je imao sastanak sa ambasadorom Ekvadora.

"Mogućnost davanja azila Snoudenu se trenutno analizira", rekao je Rikardno Patino, šef diplomatije Ekvadora, zemlje koja je već odobrila azil Džulijanu Asanžu.

SAD su zatražile od "zemalja zapadne hemisfere" da ne puste Snoudena na svoju teritoriju, a proglasile su i njegov pasoš nevažećim. Tokom jutra je stigla informacija i da je Vašington saopštio da "očekuje da Rusija razmotri sve opcije kako bi isporučila Snoudena".

"Poručujemo svim zemljama da je Snouden tražen zbog krivičnih djela i zbog toga mu ne bi trebalo dozvoliti međunarodno putovanje, izuzev neophodnog za njegov povratak u SAD", saopštio je Stejt dipartment.

Američke vlasti su ujedno saopštile i da su "veoma razočarane" što Snouden nije uhapšen u Hongkongu, gdje je boravio od trenutka kada je otkrio brojne obavještajne tajne SAD.

"Nismo saglasni se sa njihovim razlozima. Smatramo da su njihove odluke zabrinjavajuće", naveo je zvaničnik američkog ministarstva pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније