Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 06. 2017. 19:05   >>  18:40

POČELA IZGRADNJA

Novo jevrejsko naselje nakon četvrt vijeka

Izrael je danas na okupiranoj Zapadnoj obali započeo izgradnju novog jevrejskog naselja, prvog poslije četvrt vijeka i u to u trenutku kada savjetnici predsjednika SAD Donalda Trampa pokušavaju da ožive mirovne pregovore sa Palestincima, koji su u zastoju između ostalog zbog širenja takvih naselja.

"Nakon decenija, imam privilegiju da budem premijer koji gradi novo naselje u Judeji i Samariji", napisao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na svom Tviter nalogu, koristeći biblijsko ime Zapadne obale, teritorije koja je već 50 godina pod izraelskom okupacijom i na kojoj živi više od 400.000 jevrejskih naseljenika nelegalno, po međunarodnom pravu, među dva miliona Palestinaca.

Netanjahu je objasnio da je danas počeo rad na terenu, kao što je on obećao, da se stvori novo naselje za jevrejske naseljenike iz naselja Amona evakuisanog po naredbi izraelskog suda jer je bilo podignuto na privatnoj palestinskoj zemlji.

U novom naselju nazvanom Amihaj (u prevodu s hebrejskog Moj narod živi) naseliće se oko 40 porodica evakuisanih u februaru iz Amone. Trenutno se radi na ravnanju zemljišta kako bi se tamo postavilo tuce mobilnih kuća, rekao je portparol glavne organizacije jevrejskih naseljnika za Frans pres.

Izgradnja naselja je objavljena u vrijeme kada se Džejson Grinblat, koga je Tramp zadužio za međunarodne pregovore sastaje s izraelskim i palestinskim zvaničnicima ne bi li doprinio oživljavanju pregovora koji su doživjeli krah još u proljeće 2014. godine.

U srijedu će mu se pridružiti Trampov zet i savjetnik Džared Kušner.

Nakon što je Tramp, za koga se vjerovalo da će imati više razumijevanja za izraelsku politiku naseljavanja Zapadne obale od svog prethodnika Baraka Obame, položio zakletvu, Izrael je pet puta najavio proširenje naselja za više od 6.000 jevrejskih naseljenika.

Tramp je na sastanku s Netanjahuom u Bijeloj kući u februaru pozvao Izrael da se malo uzdrži od izgradnje naselja na Zapadnoj obali.

Izraelska vlada teži da stvori uslove za nastavak izgradnje, a da ne uznemiri američku administraciju.

Izgradnja naselja, kojoj inače pribjegavaju sve izraelske vlade od osvajanja Zapadne obale 1967, mogla bi da onemogući stvaranje kontinuirane teritorije palestinske države i time ugrozi njenu održivost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније