Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

12. 06. 2017. 22:58 >> 22:28

U 2016.

Dobit Banke Vatikana 36 miliona

Vatikanska banka, zvanično nazvana Institut za vjerske poslove (IOR), zabilježila je neto dobit od 36 miliona eura 2016. godine, u odnosu na 16,1 miliona koliko je imala 2015, saopštila je danas banka.

"Taj rezultat upravljanja dobijen je pomoću efikasne aktivnosti pregovaranja, u kontekstu jake nestabilnosti tržišta i političke nestabilnosti zbog neočekivanih rezultata glavnih izbora u godini i niskih kamatnih stopa", navela je banka u saopštenju.

Banka je navela da je tokom 2016. nastavila da radi oprezno i da nudi specijalizovane finansijske usluge Katoličkoj crkvi širom svijeta. 

Vatikanska banka je 2016. godine imala oko 15.000 klijenata, uglavnom vjerskih zajednica i zaposlenih u Vatikanu, i do 31. decembra prošle godine upravljala je sa 5,7 milijardi eura.

Banka je u prošlosti bila pogođena skandalima i bila optuživana da je koristi mafija, ali je papa Benedikt Šesnaesti počeo sa velikom reformom finansijskih institucija kako bi u skladu s međunarodnim stanrdima suzbio pranje novca i utaju poreza, a taj posao je nastavio njegov nasljednik Franjo. To se završilo tako da je krajem 2015. godine zatvoreno gotovo 5.000 računa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније