Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavio: B.V. ]

09. 06. 2017. 18:33   >>  18:06

KOALICIJA

Sjeverni Irci hoće s Mej

Liderka Demokratske unionističke partije (DUP) Sjeverne Irske Arlin Foster rekla je danas da će početi razgovore o novoj vladi Velike Britanije s konzervativcima premijerke Tereze Mej.

 

Konzervativna partija Tereze Mej izgubila je na jučerašnjim izborima apsolutnu većinu u Domu komuna, donjem domu britanskog parlamenta, pošto je najvjerovatnije osvojila 318 mandata, a za formiranje vlade potrebno je 326 od 650 glasova. Konzervativci su do sada imali 330 mandata.

Foster, čija će stranka imati 10 poslanika, rekla je da je razgovarala sa Mej i da će dvije partije razmotriti kako da "donesu stabilnost" Velikoj Britaniji "u vrijeme velikih izazova".

Britanska premijerka je prethodno izjavila da će formirati manjinsku vladu uz podršku stranke DUP.

Prema gotovo potpunim rezultatima, konzervativci su na jučerašnjim vanrednim izborima osvojili 318 mandata, 12 manje nego 2015. godine, dok će laburisti Džeremija Korbina imati 261 poslanika, 29 više nego u prethodnom sazivu. Škotska nacionalna partija imaće 35 mjesta, liberalne demokrate 12, a DUP 10.

Mej se odlučila za izbore računajući da će imati ubjedljiviju većinu u parlamentu i da će dobiti jači mandat u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzit), koji treba da počnu 19. juna.

Evropski lideri reagovali su danas na loš rezultat konzervativaca, izražavajući zabrinutost da se pregovori o Bregzitu neće dobro odvijati zbog slabosti nove britanske vlade. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da bi Velika Britanija trebalo što prije da počne pregovore s EU o izlasku i da u suprotnom rizikuje da iz bloka izađe bez dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније