Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

01. 06. 2017. 10:43   >>  10:48

BIVŠI MINISTAR

Češka ne bi trebalo da uvede euro

Bivši ministar finansija Češke, lider najjače stranke ANO, Andrej Babiš, izjavio je da Češka uopšte ne bi trebalo da pređe na euro, da ne bi postala "žirant grčkih dugova" i "plaćala italijanske banke".


"Eurozona je bila ekonomski projekat, a postala je politički. Ja ne želim da budem žirant za grčke dugove, za italijanske banke, ne želim da budem dio tog sistema jer nam neće donijeti ništa dobro", rekao je Babiš u intervjuu češkoj agenciji ČTK.

"Za mene je glavna nepoznanica Grčka. Svako zna da Grčka neće platiti svoje dugove. Euro nije ni garancija rasta BPD-a. Nije ni garancija boljih uslova za građane i privrednike", rekao je Babiš i dodao da bi Češka kada bi ušla u eurozonu, morala da odmah plati dvije milijarde eura i preuzme garancije za tuđe dugove.

Babiš, tajkun češke prehrambene i petrohemijske industrije i mogući novi premijer nakon jesenjih parlamentarnih izbora, upozorio je da bi ulazak u eurozonu oslabio mogućnost Češke da samostalno odlučuje o svojim interesima.

"Eurozona bi bila samo dalja zavisnost od nekoga da odlučuje o nama bez nas", kazao je Babiš koji smatra da je češka kruna "sjajan instrument" za podršku privredi kada nastupe problemi.

Govoreći o EU, Babiš je ocijenio da je "regulacija iz Brisela pretjerana, a pritom EU nije u stanju da rješava suštinske probleme... migraciju, ...terorizam. A veliki problem je multikulturno društvo iako je većina evropskih političara pokušala da ubijedi ljude da su se imigranti integrisali. A nijesu", kazao je on.

Češki parlament i premijer Sobotka su prošlog mjeseca naterali Babiša - drugog najbogatijeg češkog privrednika, da podnese ostavku zbog trajnog sukoba interesa kada je ministarstvo pod njegovom kontrolom vodilo istragu njegovih eventualnih mahinacija, utaje poreza i zloupotrebe fondova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније