Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 06. 2013. 15:35 >> 15:43

IZRAEL

Rabin osumnjičen za mito i prevaru

Izraelski policijski oficiri upali su u kuću i kancelariju glavnog izraelskog aškenaskog rabina Mecgera, osumnjičenog da je primao mito, za prevaru i pranje novca.

U okviru istrage rabin Mecger je u četvrtak ispitivan u policiji, pod upozorenjem. Poslije desetočasovnog ispitivanja naređen mu je petodnevni kućni pritvor. Rabin je navodno sarađivao s istražiteljima i odgovorio na sva njihova pitanja. Potom mu je zabranjeno da napušta zemlju ili da kontatira trojicom ostalih osumnjičenih, uhapšenih u okviru istrage.

Istraga je pokazala da je Mecger osumnjičen da je prisvojio stotine hiljada šekela koje su prikupljene za različete nevladine organizacije. Sumnja se da je novac išao od donatora u džepove rabina i njegovih saveznika. Mecgerovi advokati su rekli da je glavni rabin porekao sve optužbe protiv njega.

Rabinovi osumnjičeni saveznici su njegov vozač i pomoćnik i direktori dve dobrotvorne organizacije. Njima je određen pritvor od sedam, pet i šest dana.

U Mecgerovoj kancelariji u Jerusaliamu konfiskovano je nekoliko dokumenata, kompjutera i bankovnih računa.

Nakon što se posumnjalo da je rabin umiješan u nelegalne transfere novca i poslije konsultacija sa pravnim zvaničnicima odlučeno je da se povede tajna istraga, prenose izraelski mediji. Vrhovni izraelski tužilac Juheda Vajnštajn i državni tužalac Moše Lador odobrili su njegovo privođenje.

Još 2005. godine isti rabin ispitivan je nekoliko sati u policiji pod sumnjom na privilegije vrijedne desetine hiljada šekela od hotela David citadela u Jerusalimu, gdje je s porodicom odsjeo tokom vjerskih praznika.

Policija ga je ispitivala zbog sumnje da su on i njegova familija platili samo nominalnu cenu za odmor u tom hotelu za vrijeme Pashe 2004. godine. Tokom isptivanja je otkriveno da su Mecgeri takođe imali velike popuste u istom hotelu za vreme još dva druga praznika i uživali popuste da odsjednu u drugim hotelima.

U to vrijeme je navedeno da je rabin navodno uzimao dvije sobe za porodicu i da je plaćao samo obroke. Istovremeno je država finansirala stan za glavnog rabina u jerusalimskom kvartu Rehavia.

Policija je preporučila da mu se sudi za prevaru i iznevjeravanje povjerenja, a po policijskoj preopruci rabin je sam odlučio da se suspenduje iz Visokog rabinskog suda i članstva u komitetu za imenovanje rabinskih sudija.

Godinu dana kasnije tadašnji vrhovni tužilac Menahem Mazužje je najavio da neće biti podignuta optužnica, ali je kritikovao ponašanje glavnog rabina, rekavši da je lagao istražiteljima.

U decembru prošle godine podignuta je otpužnica protiv bivšeg glavnog sefardskog rabina Elijahua Bakšija Doronana za saučesnistvo u davanju oko 1.000 lažnih rabinskih sertifikata članovima bezbjednosnih službi kako bi mogli da dobiju znatno veće plate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније