Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

29. 05. 2017. 22:13 >> 21:45

OFANZIVA KOD MOSULA

Šiitske formacije na granici Sirije

Iračke šiitske paravojne formacije koje podržava Iran stigle su danas na granicu sa Sirijom pošto su preuzele kontrolu nad niz sela zapadno od Mosula, rekao je portparol jedinica.

Pokret ka granici uslijedio je posije zauzimanja sela i ključne rute za snabdijevanje Islamske države u pustinji zapadno od Mosula, dok se iračka vojska fokusirala na oslobađanje samog grada punog civila.

Po riječima poslanika Karima al-Nurija, jedinice uglavnom šiitskih boraca nazvane Snage narodne mobilizacije su operaciju počele istjerivanjem ekstremista iz grada Badž, oko 40 kilometara od sirijske granice.

Komandant jedinica Šeik Sami al-Masudi rekao je da je plan da se duž granice "podigne barikada i iskopa rov" i tako granica osigura i oteža život švercerima i pobunjenicima.

Masudi je Badž opisao kao posljednju liniju snabdijevanja Islamske države između Sirije i Iraka u tom području i da su njegove jedinice stigle do granice osvajanjem sela Um Džrais.

Jedan od vođa paravojnih jedinica, Hašim al-Musavi, rekao je da su njegove snage spremne da posle obezbjeđivanja granice pređu u Siriju, ali je dodao da je za to potrebno odobrenje iračke vlade.

Na sirijskoj strani traje borba za teritoriju između sirijskih pobunjenika, Islamske države i Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju SAD. I sirijska vojska vodi ofanzivu ka iračkoj i jordanskoj granici ali i dalje nije blizu.

Sirijske provladine snage su 18. maja bile meta američkog vazdušnog napada jer su, po tvrdnjama koalicije koju SAD predvode, predstavljale prijetnju za američke vojnike i njihove saveznike blizu granice sa Jordanom. Aktivisti su rekli da su juče na sirijsku vojsku bačeni leci koalicije koji su ih upozoravali da ne prilaze graničnom prelazu Tanf jer će "svaki pokret ka Tanfu biti smatran neprijateljskim".

Dok iračka vojska, policija i specijalne jedinice operišu u Mosulu, šiitske paravojne formacije su bile zadužene za presijecanje linija snabdijevanja Islamske države zapadno od grada. Obje operacije su pokrenute u oktobru.

Islamska država je Mosul zauzela u ljeto 2014. i odatle je njen lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat Iraka i Sirije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније