Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 06. 2013. 10:16 >> 10:21

NUKLEARKA

Fukušima: Opet curi radioaktivna voda

Operatori oštećene nuklearne elektrane u Fukušimi saopštili su da su otkrili još jedno curenje radioaktivne vode.

Agencije prenose da je oko 360 litara zagađene vode iscurilo iz jednog od postrojenja za desalinaciju, ali nije oteklo iz samog kompleksa, saopštila Tokijska električna centrala (TEPKO) koja je vlasnik nuklearne elektrane oštećene u zemljotresu i cunamiju marta 2011.

Odjeljenje za desalinaciju uklanja so iz zagađene morske vode koja se koristi za hlađenje reaktora, čija su se jezgra istopila u najgoroj nuklearnoj katastrofi posle Černobila 1986. Vjeruje se da je vode iscurila iz postrojenja prije nego što je prošla proces uklanjanja soli, saopštio je TEPKO, a prenio AFP.

Najnoviji incident se dogodio dva dana nakon što je objavljeno da je u podzemnim vodama ispod nuklearke pronađen radioaktivni sastojak stroncijum, koji izaziva rak. Kompanija je rekla da preduzima mjere da te vode ne dođu do mora.

TEPKO se bori s podužim spiskom incidenata u oštecenom postrojenju više od dve godine poslije katastrofalnog zemljotresa, koji je primorao da se više od 160.000 ljudi iseli iz svojih kuća u krugu od 20 kilometara oko centrale, a mnogi se još nijesu ni vratili.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније