Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 05. 2017. 10:07   >>  09:40

ČETIRI GODINE DUŽE

Duda:Pojačanja NATO ostaju na istočnom krilu

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je poslije samita NATO u Briselu da će pojačanja na istočnom krilu Alijanse ostati duže, do 2022. godine, i da niko od saveznika nije osporavao da dodatne snage treba da ostanu u pograničju s Rusijom.

 

 

 

"U ovom trenutku govori se o 2022. godini a ne o 2018. i kako vidimo ta perspektiva se premješta u vremenu jer svi vide da je takva aktivnost Sjeverno-atlantskog pakta potrebna, da se situacija mijenja", kazao je Duda poslije samita, javljaju danas poljski mediji.

Poljska, po riječima Dude, odlazi sa samita zadovoljna što niko od saveznika nije osporio potrebu da se jača bezbjednost na istočnom krilu NATO.

"Dividenda bezbjednosti i mira, kako se naziva period 1990-tih godina i početak 21. vijeka, već je iscrpljena. Danas je potreban drugačiji pogled i niko to ne osporava. Ne mislim, jer nije bilo ni jednog jedinog takvog glasa, da bi mogla da prestane uzajamna podrška ili da bi moglo doći do povlačenja vojnika iz baltičkih zemalja, Poljske i Rumunije", kazao je Duda poljskim novinarima poslije samita.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je da Poljska očekuje da će NATO za četvrtinu povećati budžet za obezbjeđenje svog istočnog krila.

"To bi značilo trajno prisustvo NATO i američkih snaga na istočnom krilu. U slučaju Poljske 95 odsto snaga NATO su jednostavno američke snage.

To je važno za naše osjećanje da smo bezbjedni zato što za razliku od armija drugih zemalja, koje razmatraju razne pristupe i ponašanje, Amerikanci ne kriju da su spremni da uđu u sukob momentalno", kazao je Maćerevič, javlja poljska državna agencija PAP.

Maćerevič je pred samit predstavio novu koncepciju odbrane Poljske u kojoj jedan od glavnih rizika ostaje Rusija i prijetnja koju poljska vlada vidi kao realnu da će Rusija isprovocirati ograničeni oružani sukob sa jednom ili više članica NATO.

NATO je od proljeća, na osnovu odluka samita u Varšavi jula prošle godine, razmjestio na istočnom krilu u Poljskoj i baltičkim republikama četiri borbena multinacionalna bataljona, a SAD su u okviru jačanja a

meričkog vojnog prisustva u Evropi razmjestile u bazama na zapadu Poljske oklopnu brigadu sa oko 3.500 vojnika koji se premještaju po cijelom istočnom krilu na zajedničke manevre, dok komanda ostaje u Poljskoj.

Poljska, koja kao jedna od rijetkih članica NATO već sada troši dva odsto BDP-a na odbranu, obavezala se juče u Briselu da će do 2020. godine povećati izdatke na 2,2 odsto sa ciljem da 2030. godine izdvaja za armiju 2,6 odsto BDP-a godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније