Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Anadolija/Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 05. 2017. 15:10 >> 14:43
5

STOLTENBERG O SAMITU

"NATO aktivniji u borbi protiv terorizma"

Generalni sekretar Sjevernoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će lideri članica na sutrašnjem samitu NATO-a razgovarati o konkretnom uključivanju tog saveza u međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država (ID) i dodao da niti jedna članica koalicije do sada nije ni tražila da NATO preuzme aktivnu borbenu ulogu.

Sjutra će u bazi NATO-a u Briselu na samitu prisustvovati lideri svih 28 članica, a Stoltenberg je danas u obraćanju novinarima otkrio teme o kojima će biti govora i istakao da je to važan skup, bez obzira na kratak format u kojem će sastanak biti održan.

Samit će se održati u novoizgrađenoj bazi u Briselu, a Stoltenberg je kazao da to ima i simboličnu važnost.

"Na mjestu na kojem je izgrađena baza su se u oba svjetska rata nalazili vojni aerodromi i tokom izgradnje smo našli četiri neeksplodirane bombe. To mjesto, nekada poprište rata, od sjutra će postati mjesto dijaloga i saradnje među saveznicima", poručio je Stoltenberg.

U novom kompleksu NATO će biti otkriveni i spomenici Berlinskom zidu i terorističkom napadu 11. septembra, a otkriće ih njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Tramp.

Najoštrije osudivši nedavni teroristički napad u kojem su u Mančesteru ubijene najmanje 22 osobe, Stoltenberg je kazao da će lideri članica NATO-a još jednom potvrditi da su zajedno u borbi protiv svih vrsta terorizma u svijetu.

"Borba protiv terorizma je kompleksna i zahtijeva koordiniranu borbu naših policijskih, obavještajnih, pravosudnih, a nekada i vojnih snaga. Zato je važno da u toj borbi upotrijebimo sve resurse kojima raspolažemo", poručio je Stoltenberg i dodao da će jedna od glavnih tema samita biti aktivnije učešće saveza u borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je dodao da je obuka lokalnih snaga s ciljem neutralizacije korijena terorizma najbolje sredstvo kojim NATO raspolaže za tu borbu.

Podsjetivši da sve članice NATO-a doprinose međunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorista ID-a, a da i savez pomaže izviđačkim letovima, Stoltenberg je izrazio nadu da če na samitu biti usvojena odluka o još aktivnijem učešću NATO-a u toj borbi.

Još jedna od glavnih tema će svakako biti i povećanje budžetskih izdvajanja za odbranu i raspodjela troškova saveza među članicama, a Stoltenberg je kazao da je u tom kontekstu dovoljno da svi ispune obećanja data na samitu prije tri godine.

Osvrnuvši se i na aktivnosti NATO-a u Avganistanu, Stoltenberg je kazao da savez u toj zemlji nema aktivnu borbenu ulogu, ali kako 13.000 vojnika provodi važnu misiju obuke afganistanskih snaga.

"Dugoročno gledano je održiv pristup da obučimo i pripremimo lokalne snage i institucije da se mogu braniti i boriti protiv terorizma na svom području", kazao je Stoltenberg.

Na upit novinara da komentira navode o tome da je američki predsjednik Trump Rusiji otkrio neke strogo čuvane tajne, Stoltenberg je kazao da vjeruje kako sve članice NATO-a dobro vode svoje obavještajne službe.

Pozdravio veća izdvajanja SAD za odbranu u Evropi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas veća izdvajanja za odbranu u predlogu budžeta SAD i ocijenio da je to znak podrške Vašingtona bezbjednosti u Evropi.

Stoltenberg je rekao da taj predlog predstavlja "podršku kolektivnoj odbrani ne samo riječima, već i djelima iz SAD".

Uoči svog sutrašnjeg sastanka s američkim predsednikom Donaldom Trampom, Stoltenberg je rekao da povećanje budžeta za odbranu u Evropi za 40 odsto znači više vojnih vježbi, obuke, oružja i municije, vojnih infrastrukturnih investicija.

Trampov predlog budžeta za sljedeću godinu predvidja povećanje od 1,4 milijardi dolara za potrošnju u Evropi. To će povećati prisustvo rotirajućih snaga SAD i pomoći Vašingtonu u ispunjavaju svojih obaveza prema NATO.

Sastanku predsjednika država ili vlada zemalja članica NATO-a prisustvovaće i crnogorski premijer Duško Marković.

"Ovo je korak naprijed za Crnu Goru, stabilnost Zapadnog Balkana i našu viziju stabilne i mirne Evrope. Radujemo se što ćemo moći da pozdravimo Crnu Goru kao 29. članicu početkom juna", kazao je Soltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније