Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

23. 05. 2017. 18:15 >> 17:47

ZAVRŠIO POSJETU

Trampove poruke mira iz Izraela

Predsjednik SAD Donald Tramp završio je danas svoju prvu posjetu Bliskom istoku tokom koje je izrazio optimizam u pogledu mira između Palestinaca i Izraela.

Posjetu je počeo u Saudijskoj Arabiji odakle je doputovao u Izrael, gdje se sastao s predsjednikom i premijerom, a nakratko je bio i u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, gdje je razgovarao s predsjednikom Palestinske uprave. 

Tramp je u govoru Izraelcima rekao pred odlazak da su Palestinci spremni za postizanje sporazuma i da izraelski premijer Benjmin Netanjahu želi mir.

Prvog dana, u ponedjeljak, bio je u Crkvi Svetog groba i kod Zida plača u starom gradu u istočnom Jerusalimu i postao prvi američki predsjednik koji je na dužnosti obišao to svetilište.

Danas je odao počast jevrejskim žrtvama u Muzeju holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, gdje je u knjigu utisaka kratko upisao: "Velika je čast biti ovdje sa svim mojim prijateljima. Tako zadivljujuće, nikada neću zaboraviti". 

Po poruci, ako bi se izdvojila iz konteksta, ne bi se moglo reći gdje je on zapravo bio. Tramp je na svom ličnom Tviter nalogu postavio fotografiju s te privatne posjete, kako je nazvana, a na njegovom zvaničnom sajtu je fotografija s izraelskim liderima po dolasku na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva. 

Prije odlaska za Vatikan, na Trampovom zvaničnom Tviter nalogu retvitovani su Netanjahuovi tvitovi s fotografijama sinoćne večere u Netanjahuovoj rezidenciji u Jerusalimu i iz današnje posjete Jad Vašemu, gdje je, po ocjeni izraelskih komentatora, nastojao da ispravi ranije greške u izjavama o holokustu.

Tramp je danas poslije razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, s kim se ovog mjeseca sastao u Bijeloj kući, ocijenio da bi se mir između Izraela i Palestinaca proširio na Bliski istok, izrazivši nadu da SAD mogu pomoći objema stranama da izglade dugogodišnje razlike. 

Današnje Trampove sastanke u drugi plan je potisnuo krvavi bombaški napad u Mančesteru, u Velikoj Britaniji, koji su osudili on, Abas i Netanjahu.

Sinoć je poslije sastanka s Netanjahuom u Jerusalimu američki predsjednik rekao da je čuo da je "izraelsko - palestinski sporazum jedan od najtežih sporazuma", dodavši da ima osjećaj da će se "na kraju stići tamo". 

Bijela kuća, međutim, nije podstakla nade da će se tokom Trampove posjete dvije strane dogovoriti o povratku pregovaračkom stolu.

Odmah po dolasku u prvu posjetu Izraelu, Tramp je rekao da vjeruje da postoji "rijetka mogućnost" za mir u regionu. 

"Arapske zemlje, Izrael i SAD suočavaju se s istom prijetnjom rasta Islamske države, terorističkih organizacija. Mislim da to stvara drugačiju dinamiku", ocijenio je on.

Kasnije je na sastanku s predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom rekao da je "dosta krvoprolića i ubijanja" i da postoji "rastuća svijest" među arapskim zemljama u regionu da dijele zajednički cilj s Izraelom u odnosu na prijetnju koju predstavlja Iran. 

Taj utisak je stekao na prvoj stanici svog putovanja u Rijadu, gdje je učestvovao na istorijskom arapsko-američko-islamskom samitu, na kojeme je pozvao bliskoistočne lidere da se bore protiv "krize islamskog ekstremizma" koji potiče iz regiona.

Govoreći pred 50 lidera zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, Tramp je borbu protiv terorizma nazvao "bitkom dobra i zla", a ne Zapada i islama. U govoru je nastojao da zacrta novu ulogu svoje zemlje u regionu s ciljem da se terorizam iskorijeni, a ne toliko fokusiranje na promovisanje ljudskih prava i demokratskih reformi.

U Izraelu je često pominjao saudijskog kralja Salmana koji mu je bio domaćin u Rijadu, kao partnera u mirovnom naporu, iako Izrael nema diplomatske odnose s tom zemljom. 

Izraelski komentatori ocijenili su da je prvo Trampovo dostignuće tokom ove posjete da je uspio da vrati riječ "mir" u centar izraelskog i javnog političkog diskursa.

Tramp je više puta ponovio da sunitske države i Izrael dijele zabrinutost zbog Islamske države i Irana što stvara jedinstvenu mogućnost za obnovu mirovnog procesa, i naglašavao da su arapske zemlje spremne da se približe Izraelu i da postoje velike mogućnosti za napredak u mirovnom procesu s Palestincima koji je u zastoju još od 2014. 

Netanjahu je rekao Trampu da osjeća tu promjenu, ali da bi se ta osjećanja pretvorila u konkretne korake, imperativ mora biti mir s Palestincima.

U Trampovoj pratnji na Bliskom istoku su bile supruga Melanija i najstarija kćerka Ivanka, koje se u Rijadu privukle pažnju, između ostalog, jer su doputovale bez marama ne glavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније