Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92 [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2017. 12:49 >> 12:24

BIVŠI ZVANIČNIK CIA

"Asanž uživa, ali Vikiliks u opasnosti"

Dok Džulijan Asanž uživa u "pobjedi" nakon što je Švedska obustavila istragu protiv njega, njegove pristalice znaju da "rat još nije gotov", piše "Raša tudej".

"Podržavam odluku švedskog tužilaštva da se okonča istraga protiv Džulijana Asanža", rekao je Džon Kirijaku, bivši zvaničnik CIA.

Međutim, dodaje da još ne treba slaviti.

"Vlada Velike Britanije i SAD borile su se protiv Asanža prethodnih sedam godina i pokušale da ga ućutkaju u otkrivanju njihovih zločina", rekao je Kirijaku za RT.

Kirijaku je inače prvi koji je otkrio javnosti kakve metode torture koristi CIA, a o tome je progovorio jer torturu smatra "nemoralnom, neetičnom i ilegalnom".

Proveo je u zatvoru 30 mjeseci zbog otkrivanja imena oficira koji je učestvovao u jednom od tajnih CIA programa, a oslobođen je 2015. godine.

"Švedska vlada je sebe izvukla iz jednačine. Vjerujem međutim da ako Asanž napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, da će i dalje trajati potjera za njim i izručen SAD, gdje će biti nemoguće da ima pravično suđenje", dodao je Kirijaku.

Fondacija "Karidž", međunarodna organizacija koja pruža podršku uzbunjivačima kakvi su Asanž i Edvard Snouden, pažnju je posvetila "Vikiliksu" i njegovom osoblju.

"Asanž i osoblje Vikiliksa su u opasnosti. Vikiliks je bio veoma uspješan u izvještavanju, a Ministarstvo pravde vrši veliku istragu", rekao je novinar Džon Pilger.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније