Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

19. 05. 2017. 11:30 >> 12:18
1

TUŽILAŠTVO NALOŽILO

Švedska odustaje od istrage o Asanžu

Švedsko tužilaštvo objavilo je danas da će tražiti ukidanje naloga za hapšenje Džulijana Asanža i odustati od dalje istrage koja se protiv njega vodila prethodnih sedam godina po optužbi za silovanje.

Naime, direktorka švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je danas da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje Asanža, kao i da se završi sedmogodišnji proces protiv njega.

"Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu", saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.

Sa druge strane, britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i dalje prijeti hapšenje u Britaniji, iako je švedsko tužilaštvo odustalo od istrage koju je protiv njega vodilo zbog silovanja.

Asanž se, podsjećamo, našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznijele dvije žene poslije njegove posjete Švedskoj 2010.

Asanž je rekao da nema namjeru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen u SAD.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније