Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 05. 2017. 14:13 >> 13:46

KOALICIJA NESAGLASNA

Austrija ide ka prijevremenim izborima

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc preuzeo je kormilo konzervativaca i zalaže se za prijevremene izbore, njegov koalicioni partner, kancelar Kristijan Kern priznaje da ne može da ih spriječi, dok analitičari ocjenjuju da bi prijevremni izbori mogli da budu šansa za desničare da uđu u vladu, piše portal EurActiv.com.

 

 

 

Kernova Socijaldemokratska partija (SPO) lijevog centra i konzervativna Narodna stranka (OVP) čiji lider je Sebastijan Kurc su decenijama koalicioni partneri koji dominiraju austrijskom politikom ali trenutno nijesu u dobrim odnosima.

Za desničarsku Slobodarsku partiju Austrije (FPO), koja trenutno vodi u istraživanjima javnog mnjena, prijevremeni izbori bili bi dobra prilika da uđe u nacionalnu vladu manje od godinu dana pošto je njen kandidat izgubio predsjedničku trku.

Međutim, neka istraživanja ukazuju da bi OVP mogao da skoči sa trećeg na prvo mjesto pošto je za lidera izabran tridesetogodišnji Kurc koji ima "čvrst" stav o imigraciji. Za formiranje vlade u Austriji obično su potrebne dvije partije.

Kern se protivi ideji o prijevremenim izborima i poziva koaliciju da nastavi da radi do kraja mandata za nešto više od godinu dana ali u isto vrijeme priznaje da će izbora vjerovatno biti .

"Izbora će definitivno biti, pretpostavljam na jesen", rekao je Kern za TV ORF. OVP je 14. maja izabrala Kurca za lidera stranke i povjerila mu dodatne moći, uključujuči da utvrđuje listu kandidata za parlament.Kurc je na konferenciji za medije najavio da će se danas sastati sa kancelarom i sugerisati mu da zajednički predlože održavanje parlamentarnih izbora na jesen, prenio je EurActiv.com.

Kernov portparol je međtim rekao da kancelar ne zna za sastanak sa Kurcom.

Sebastijan Kurc je zvijezda austrijske politike i mnogi ga vide kao jedinu nadu OVP da obnovi snagu. Njegov prethodnik Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) povukao se sa funkcije 12. maja jer više nije mogao da se nosi sa razmiricama među ministrima.Na listu za izbore, koja će se zvati "Lista Sebastijan Kurc - nova Narodna stranka", Kurc

planira da stavi i ljude van OVP u cilju postizanja konsensusa oko politike zemlje. Takav potez tumači se i kao eho politike novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

"Odluka je da pokrećemo pokret, da ostanemo na vrijednostima Narodne stranke ali i da dovedemo nove ljude", rekao je novinarima Kurc odbijajući da pomene neko ime. Raspisivanje prijevremenih izbora zahtijeva većinu u parlamentu. FPO podržava ideju ali FPO i OVP nedostaju tri glasa za većinu.

Kern, koji je postao kancelar i lider SPO prije samo godinu dana, optužuje OVP i Kurca da ne poštuju obavezu iz januara oko paketa mjera čiji je cilj da "udahne novi život" koaliciji i smanji podršku FPO.

Taj paket mjera nije uspio da zaustavi sporove između partnera u koaliciji centra.

"Od prvog dana postoje grupa onih u OVP koji žele da rade sa nama (socijaldemokratama) konstruktivno ... i neki kojima je mnogo manje važno da vlada uspije.

Oni su sada prevladali u OVP", rekao je Kern.Paket za bolje odnose koalicionih partnera uključuje mnoge zakonske mjere, poput zabrane muslimankama da pokrivaju lice na javnom mjestu. Kurc ima oštar stav prema imigraciji i to u toj mjeri da ga FPO optužuje da im krade ideje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније