Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 06. 2013. 15:57 >> 15:56

POŠTUJE GLASOVE

Predsjednica Brazila za mirne demonstracije

Predsjednica Brazila Dilma Rusef pozdravila je mirne demonstracije rekavši kako poštuje glasove ljudi koji su izašli na ulice tražeći bolju budućnost za sebe i svoju djecu, javlja agencija Anadolija.

 

 

Napomenula je da su protesti doprinijeli da se u javnosti govori o problemima i jačanju demokratije u zemlji.

“Moja vlada poštuje glasove građana koji pozivaju na promjene i poboljšanje stanja u zemlji”, kazala je Rusef, naglašavajući da demonstranti na ulicama šalju poruku političarima u zemlji da su potrebne promjene u određenim oblastima kako bi se povećao životni standard svih.

“Oni koji su na ulicama šalju jasnu poruku cijelom društvu, a posebno političkim liderima na svim nivoima”, rekla je brazilska predsjednica.

Protesti u Brazilu su počeli 2. juna kada je opština Sao Paulo donijela odluku o povećanju cijena javnog prijevoza ali je nakon toga na hiljade građana protestovalo protiv lošeg sistema upravljanja u zemlji, lošeg zdravstva i nedovoljnih uslova u oblasti obrazovanja i visokih troškova života.

Protesti, na kojima se do sada okupilo više od 200,000 osoba u nekoliko gradova u zemlji, protiču uglavnom mirno, sa povremenim sukobima policije i demonstranata.

Skoro 100.000 Brazilaca protestovalo je u ponedjeljak u većim gradovima te države protiv podizanja cijena javnog prijevoza i troškova za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva iduće godine, od čega su najveće demonstracije sa 30.000 učesnika organizovane u Sao Paolu.

Učesnici demonstracija sukobili su se s policijom koju su gađali Molotovljevim koktelima i kokosovim orasima, a snage reda su uzvratie suzavcem i gumenim mecima. Prevrnuti su i zapaljeni automobili i uništeni brojni izlozi trgovina.

Posljednji put protesti sličnih razmjera u Brazilu organizovani su 1992. godine protiv vlade bivšeg predsjednika Fernandade Mela.
Popularnost aktuelne brazilske vlade pala je za osam posto u junu, prvi put od 2011. kada je Dilma Rousef preuzela predsjedničku dužnost.

Vojska će smirivati nerede u gradovima domaćinima SP 2014.

Masovni protesti na ulicama više gradova Brazila izazvani prošlosedmičnim poskupljenjem gradskog prijevoza, nezadovoljstvom velikim troškovima vlade za pripreme Svjetskog fudbalskog prvenstva naredne godine, kao i loša ekonomska situacija u zemlji i dalje se nastavljaju, a na ulice Sao Paola ponovo je izašlo oko 50.000 ljudi.

Protesti uglavnom protiču mirno i uz pojačane mjere sigurnosti, a došlo je i do sukoba policije sa manjim radikalnim grupama koje su maskirane pokušale iskoristiti situaciju i pljačkati radnje i banke. Zabilježen je i pokušaj ulaska jedne grupe u zgradu optine, što je policija spriječila.

Protesti su primorali pojedine lokalne vlasti da vrate stare cijene karata u javnom gradskom prijevozu, a prema nekim najavama to bi mogla uraditi i vlast u Sao Paolu.

Brazilska vlada je usvojila odluku o slanju vojske u pet većih gradova zemlje kako bi spriječila eskalaciju nereda na ulicama.

Javnost u Brazilu nezadovoljna je radom brazilskih medija, koji navodno nedovoljno izvještavaju o stvarnoj situaciji i koji nisu objavili vijesti o prekomjernoj upotrebi sile od strane policije.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније