Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

10. 05. 2017. 16:05   >>  16:44

I HRANU

Palestinska uprava neće slati ljekove u Gazu

Palestinska uprava će prestati da obezbjeđuje ljekove i hranu za bebe za bolnice u pojasu Gaze, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za stanovnike te palestinske teritorije pod kontrolom ekstremističkog pokreta Hamasa, upozorilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Palestinska uprava, u kojoj dominira sekularni Fatah, odnedavno preduzima niz koraka da kazni rivalski islamski Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Te korake je odobrio palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha.Generalni direktor odjeljenja za apoteke Munir al-Burš rekao je da će odluka o ljekovima imati "razorne" posljedice za stanovnike Gaze, a posebno za hronično bolesne i djecu, prenose izraelski mediji.

U pojasu Gaze u posljednjim danima je već došlo do nestašice ljekova jer je posljednja isporuka stigla prije tri mjeseca. Ljekovi se obično isporučuju dvomjesečno.

Burš je naveo da je zabilježena ozbiljna nestašica 17 ljekova za oboljele od raka i da će to imati teške posljedice po pacijente kojima su takvi ljekovi svakodnevno potrebni, poput obeljelih od karcinoma i onih koji su na dijalizi.

"Devedeset procenata oboljelih od raka nema danas ljekove u Gazi i mnogi pacijenti će morati da idu u Izrael da prime svoje doze", dodao je taj zvaničnik.

Prva kaznena mjera Fataha za Hams je bilo smanjenje plata zaposlenih u Palestinskoj upravi u Gazi za oko 30 odsto, kao i obustava plaćanja struje Izraelu koju ta zemlja obezbjeđuje za tu teritoriju.

Portparol Palestinske uprave Jusuf al-Mahmud potvrdio je za izraelski list Harec da će Abas preduzeti akciju u vezi s isplatama za zdravstvo, ali nije znao za odluku o ljekovima i hrani za bebe.

Jedan visoki zvaničnik u Ministarstvu zdravlja u Gazi rekao je da se u ovoj fazi ne zna da li je to dugotrajna politička odluka ili samo privremeno odlaganje kako bi se povećao pritisak na Hamas.

Abas želi da izvrši pritisak na Hamas kako bi odlučio da li će sam vladati ili sarađivati s Palestinskom upravom i okončati podjelu. Hamas vlada Gazom od sredine 2007. godine kada je pobijedio snage lojalne Fatahu.

Svi pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske frakcije, uglavnom pod posredstvom Egipta, nijesu urodili plodom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније