Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 06. 2013. 12:31 >> 12:31

ZBOG ŠPIJUNIRANJA

Muslimani tužili Njujork

Nekoliko muslimanskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda pokrenule su tužbu protiv Policijske kancelarije Njujorka, zbog nezakonitog pračenja i špijuniranja muslimana u tom gradu.

 

 

U tužbi se navodi da policija Njujorka duže vrijeme nezakonito uznemirava muslimane koji žive u tom gradu, istakavši kako mnoge to obeshrabruje u praktiovanju svoje religije.

"Naša džamija treba biti otvoreni, vjerski i duhovni centar, ali policija je špijuniranjem pretvorila u mjesto sumnje i prisluškivanja", rekao je imam Njujorku ,Hamid Hassan Raza.

Raza je za američke medije izjavio da osjeća strah i zabrinutost da njegova vjerska predavanja koja drži ne bi bila pogrešno protumačena te zato već dugi niz godina arhivira svako svoje predavanje.

Dodao je, takođe, da sve manji broj osoba posjećuje i džamiju jer se, navodno, boje da bi mogli biti meta praćenja i špijuniranja od strane policije što bi im moglo stvarati velike probleme na radnom mjestu.

Tužba je pokrenuta u ime mnogobrojnih zvaničnika vjerskih i društvenih organizacija, džamija, i humanitarnih organizacija muslimana koje su bile žrtva špijuniranja i nadgledanja policije.

U tužbi se traži da američki sud ustanovi kako je špijuniranje muslimana u Njujorku bio neustavan i ilegalan čin te da se naredi uništavanje svih snimljenih i zabilježenih materijala tokom špijuniranja.

Policija je dugo vremena tvdila da je kontroverzni program nadgledanja određenih građana potreban kako bi se srpiječio mogući teroristički napad.

Međutim, žrtve programa posebnog nadgledanja vjeruju da je policija Njujorka otišla predaleko, što je uicalo na mnoge da promijene način života kako bi izbjegli situaciju da budu meta detaljnih ispitivanja i špijuniranja.

"Kada policija pretvori lojalne i poštene građane u osumnjičene samo zato što idu u džamiju, a ne u crkvu ili sinagogu, to je onda otvoreno kršenje prava jednakosti i vjerskih sloboda koje garantuje američki Ustav", tvrdi čelnik muslimanske zajednice u Njujorku, Hina Šamsi.

U tužbi se osuđuje grad zbog kršenja prava muslimana na vjersku slobodu zagarantovanu američkim Ustavom.

Tužba je pokrenuta baš u vrijeme kada se Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) nalazi pod nadzorom zbog špijuniranja koje je objavio bivši uposlenik agencije Edvard Snovden.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније