Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 05. 2017. 14:30 >> 14:27
3

EU DOPRINIJELA

Junker: Bregzit je tragedija

Odluka Velike Britanije da istupi iz EU je "tragedija" kojoj je doprinijela i sama Evropa, izjavio je danas u Firenci predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

 

 

 

 

 

"To je tragedija", rekao je Junker (Jean-Claude Juncker) na Evropskom univerzitetskom institutu u Firenci, obraćajući se na francuskom jeziku.

Obrazlažući izbor jezika naveo je da uspon engleskog u Evropi "polako ali sigurno" gubi na brzini.

"Francuzi će u nedjelju glasati i volio bih da shvate šta govorim o Evropi i nacijama", rekao je Junker na engleskom, prije nego što je prešao na francuski. On je u govoru ponovio predviđanje da će pregovori sa Britanijom biti teški.

Junker se prošle sedmice sastao sa britanskom premijerkom Terezom Mej koja je u srijedu evropske zvaničnike optužila da upozorenjima kako istupanje neće biti lako, žele da utiču na ishod britanskih izbora zakazanih za 8. jun.

Junker nije komentarisao izjave britanske premijerke i čak je zauzeo pomirljiv stav, govoreći o "slabostima" Unije koje, kako je naveo, mogu "djelmično da objasne rezultat referenduma u Velikoj Britaniji".

"EU je u mnogim aspektima učinila isuviše, prije svega Komisija", rekao je on, dodajući da je riječ o "previše propisa " i previše "miješanja u život sugrađana". Istakao je i da je Komisija broj propisa koje predlaže članicama smanjila na 23 godišnje, dok je ranije predlagala 130 propisa godišnje.

Međutim, istakao je da u pregovorima sa Britanijom ne treba zaboraviti jednu važnu stvar: "ne napušta Unija Veliku Britaniju već Velika Britanija Evropsku uniju, i ta razlika u statusu osjetiće se i mora se osjetiti u narednim godinama", rekao je Junker.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније