Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 06. 2013. 10:42 >> 10:41

KINA

Zvaničnik pogubljen zbog silovanja djevojčice

U pokrajini Hinan u središnjem dijelu Kine nad jednim državnim zvaničnikom je izvršena smrtna kazna zbog silovanja maloljetnice stare 11 godina.

 

 

Prema navodima Visokog narodnog suda, bivši zamjenik generalnog sekretara Komunističke partije Kine pogubljen je Jongcing Li Singong nakon što je kažnjen smrtnom kaznom zbog silovanja djevojčice.

Prema navodima iz presude, on je sredinom 2011. godine u zatoečištvu držao djevojčicu koju je u nekoliko navrata silovao sve do maja 2012. godine.

Narodni sud Sangciu je donio odluku o smrtnoj kazni za Lija, a Viši sud u Kini potvrdio je tu presudu.

U Kini je posljednjih godina zabilježen porast broja slučajeva silovanja djece te su vlasti upozorile da će svi počinioci biti kažnjeni najtežim kaznama.

U Kini su centri za žrtve prava rijetkost, a u Pekingu, gradu s više od 20 miliona stanovnika, u funkciji je linija za pomoć žrtvama seksualnih napada.

Kao i u mnogim drugim državama, u Kini tek mali broj žrtava silovanja prijavi svoje napadače. U državi s 1,3 milijarde stanovnika 2007. godine prijavljeno je manje od 32.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja. U poređenju s tim, broj prijavljenih silovanja u Sjedinjenim Američkim Državama te je godine bio gotovo dvanaest puta veći.

Posljednji slučaj zlostavljanja mladih učenica u Kini pokrenuo je rasprave o zaštiti najranjivije društvene skupine.

Prema određenim istraživanjima, u Kini svijest o pravima djece, njihovim pravima kada je u pitanju nasilje odraslih nad njima, nije na visokoj razini.

S druge strane, silovanje je zlodjelo koje ima najbrži i najveći porast u SAD-u, zemlji koja ima jednu od najvećih stopa takvih slučajeva na svijetu. Prema izvještaju tamošnje policije, svakog sata zabilježi se 16 pokušaja i 10 silovanja. Ovom broju, zbog stigme koju silovanje nosi, treba dodati neprijavljene slučajeve koji bi pokazali da je brojka i 10 puta veća. 

Sličnu statistiku bilježe i u Francuskoj u kojoj se od 1985. do 1990. broj silovanih osoba povećao za 62 posto. U Kanadi se u zadnjih 6 godina broj silovanja udvostručio na 27.000 godišnje. U Kini se silovanje sprovodilo tokom kulturne revolucije kao sredstvo terora. U Njemačkoj, svakih 7 minuta jedna žena postaje žrtva seksualnog napada. 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније