Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 06. 2013. 10:25 >> 10:25

ISTRAŽIVANJE

Galup: 77 % Amerikanaca ne vjeruje medijima

Posljednji rezultati istraživanja agencije Galup pokazali su da samo 23 posto građana Amerike vjeruje vijestima koje vide ili pročitaju u novinama ili na televiziji.

 

Naime, manje od četvrtine, odnosno 23 odsto, ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazali su da imaju veliko ili značajno pouzdanje u novine kao i u televiziju.

Međutim, novine i televizija su među Amerikancima još uvijek mnogo popularniji od velikih privrednih korporacija, sindikata, pa čak i Kongresa.

Prema navedenom istraživanju, povjerenje u vijesti koje prenose novine među američkim državljanima smanjeno je u odnosu na prošlu godinu kada je iznosilo 25 odsto.

Oovjerenje američkih građana u novine je u stalnom padu u prethodnih 40 godina, otkada se mjeri popularnost novina u javnosti SAD-a, a bilo je na najvišem nivou 1979. godine kada je 51 posto građana SAD-a vjerovalo u vijesti koje čitaju u novinama.

S druge strane, povjerenje u novine je bilo na najnižem nivou 2008. godine kada je samo 22 posto Amerikanaca izjavilo da vjeruje u taj medij.

Prema istraživanju, povjerenje u televiziju povećalo se u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosilo 21 posto.

Povjerenje u TV je bilo na najvišem nivou 1993. godine kada je 46 posto građana SAD-a kazalo da vjeruje vijestima koje čuju na televizijskim ekranima.

Međutim, istraživanje jasno pokazuje da u prethodnih 20 godina povjerenje u vijesti na TV-u doživljavaju stalni pad.

Tako je povjerenje u TV na najnižem nivou bilo 2012. godine kada je samo 21 odsto građana Amerike kazalo da vjeruje u vijesti koje čuju i vide na TV ekranima.

 

Takođe, prethodnih šest godina poverenje u vijesti na TV-u među američkim građanima u prosjeku je bilo oko 23 odsto.

Posljednji rezultati istraživanja agencije Galup pokazali su da stanovnici SAD-a najviše vjeruju vojsci, i to 76 odsto njih. Nakon vojske, najviše povjerenja imaju u mala i srednja preduzeća, policiju, Crkvu, predsjedništvo i zdravstveni sistem.

S druge strane, Amerikanci najmanje vjeruju Kongresu, i to 10 posto njih, a potom dolaze organizacije za zdravstveno osiguranje, organizovani sindikati i velike korporacije.

Također, istraživanje Galupa je pokazalo da samo 26 osdto Amerikanaca vjeruje bankama, kao i 32 odsto državnim školama, i 34 odsto Vrhovnom sudu SAD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније