Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

03. 05. 2017. 22:24 >> 22:06

SASTANAK U SOČIJU

Putin i Erdogan podržali 'sigurne zone' u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekli su danas da podržavaju uspostavljanje takozvanih sigurnih zona u Siriji i da se nadaju da će sporazum o njihovom formiranju biti postignut tokom multilateralnih razgovora o Siriji koji su u toku u Kazahstanu.

Dva predsjednika su održala zajedničku konferenciju za novinare poslije sastanka u ruskom gradu Sočiju na kojoj je Erdogan rekao da je s Putinom razmatrao plan Rusije o slobodnim zonama u Siriji.

Turski lider je kazao da se nada da će "te zone deeskalacije biti prihvaćene" na razgovorima u glavnom gradu Kazahstana, u kojima, osim Rusije i Turske, učestvuju i predstavnici Irana i SAD, prenosi Beta.

Odnosi Moskve i Ankare pogoršali su se pošto je Turska oborila ruski vojni avion u blizini granice sa Sirijom u novembru 2015. godine, na šta je Rusija odgovorila trgovinskim sankcijama i zabranom putovanja.

Ovo je bio peti sastanak dva predsjednika nakon krize u odnosima izazvane obaranjem ruskog aviona.

Putin je danas rekao da su odnosi dvije zemlje obnovljeni, te da je Turska važan i pouzdan partner Rusije.

"Proces normalizacije u našim odnosima je iza nas. Nastavljamo da razvijamo bilateralne odnose", kazao je Putin.

Dodao je da su ukinute sve sankcije Turskoj, isključujući zabranu koja se odnosi na uvoz povrća.

Erdogan je nakon sastanka izjavio da je primirje ili prekid oružanih sukoba u Siriji uz garanciju Turske, Rusije i Irana veoma važna prilika za postizanje političkog rješenja za Siriju.

"Ova zlatna prilika ne smije biti upropaštena", rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Komentarišući napad hemijskim oružjem u Siriji, Erdogan je izjavio da takav ”brutalni napad ne smije proći nekažnjeno”.

"Vidio sam da smo istomišljenici sa Putinom kako je krajnje važno kažnjavanje odgovornih za ovakve napade. Svaki napad i narušavanje primirja ne samo da situaciju na terenu čini lošijom nego i sabotira napore zemalja garantera", rekao je Erdogan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније