Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

02. 05. 2017. 17:00 >> 17:14
1

PUTIN-MERKEL

"Odnosi sve bolji, ima još posla"

Odnosi sa Rusijom su sve bolji, ali je potrebno uraditi više pre nego što se ukinu sankcije prema Rusiji, rekla je u Sočiju njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako je rekla na zajedničkoj konferenciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, do toga može doći tek kada se potpuno implementira mirovni sporazum iz Minska, prenosi B92.

Ipak, Merkelova je poslala pozitivan signal na početku svoje prve posjete Rusiji poslije dvije godine i rastućih tenzija i rekla je da je "Moskva konstruktivan partner".

"Razgovori sa Putinom su intenzivni i konkretni, Rusija je konstruktivan partner", rekla je ona. 

Putin je u prilično pomirljivom tonu govorio prije Merkelove i rekao je da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o konfliktu u Siriji i da su se saglasili da je "potreban mnogo aktivniji pregovarački proces". 

"Razgovarali smo o međunarodnim problemima, uključujući i krizu u Siriji i situaciju u Ukrajini", rekao je Putin i ukazao na dobru ekonomsku saradnju dvije zemlje. 

Kako je rekao, Rusija je spremna da razgovara o konfliktima u svijetu, ali zahtijeva punu i nepristrasnu istragu o napadu otrovnim gasom u Siriji. 

"Krivci moraju biti nađeni i kažnjeni. Ali, to se može učiniti tek poslije nepristrasne istrage", istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju, na obali Crnog mora, prenosi Rojters. 

Ruski predsjednik je ukazao i da se rješenje za sirijsku krizu može naći samo mirnim putem i pod okriljem UN. 

Nakon veoma mirnog početka konferencije, Merkelova i Putin su izrazili i neke nesuglasice. 

Dvoje lidera nijesu usaglasili stavove o situaciji u Ukrajini, a Putin je nakon novinarskih pitanja rekao da "Donbas niko nije odvojio od Ukrajine, već da je Kijev postavio blokade". 

"Nijesmo saglasni oko razloga sukoba u Ukrajini. Vlasti u Kijevu su legalno i fer došle na pozicije. Bez obzira na neslaganje, dogovrili smo se da pokušamo da spriječimo dalju eskalaciju", rekla je Merkelova. 

Takođe, njemačka kancelarka je rekla da je tokom prve runde razgovora pozvala Putina da riješi situaciju u Čečeniji i istraži navode o tajnim zatvorima i zlostavljanju homoseksualaca. 

Bilo je riječi i o političkim hapšenjima u Rusiji i demonstracijama. 

"Ruska policija ima mnogo lakšu ruku od nekih u Evropi", odgovorio je Putin novinarima, nakon što je Merkelova rekla da građanima mora biti obezbijeđeno pravo da protestuju. 

Merkelova je odgovorila i na pitanje o mogućem miješanju Rusije tokom izbora u Njemačkoj rečima da će Berlin "odlučno reagovati ukoliko primijeti bilo kakav čin miješanja spolja". 

"Nijesam od onih koji spadaju u plašljive ljude", rekla je ona. 

Na drugoj strani, Putin je naveo da se Rusija ne miješa u unutrašnja pitanja drugih nacija i primijetio da je čudno da "novinari na čudan način donose zaključke iz običnih glasina".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније