Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

02. 05. 2017. 14:17 >> 13:52

HAN OCIJENIO

Erdoganova Turska okreće leđa EU

Turska pod predsjednikom Tajipom Redžepom Erdoganom je okrenula leđa pristupanju Evropskoj uniji, barem za sada, izjavio je evropski komesar Johanes Han.

"Svima je jasno da se trenutno Turska udaljava od evropske perspektive", rekao je Han za Rojters.

Fokus odnosa Brisela i Ankare mora da bude nešto drugo, rekao je on i dodao da treba vidjeti šta bi moglo da se uradi u budućnosti i da li može da se obnovi neka vrsta saradnje.

Sam Erdogan rekao je prošle nedjelje da Turska neće čekati vječno pred vratima EU te da bi i sama mogla da odustane od članstva u EU. Rekao je da će biti održan referendum o članstvu EU.

Han je najavio da će do početka sljedeće godine predstaviti izvještaj vladama EU kako bi se razjasnio status Turske.

Prema njegovim riječima, ograničavanje slobode medija i građanskih prava, kao i masovna hapšenja učinili su skoro nemogućim da Turska trenutno ispuni kriterijume za pridruživanje EU.

O pravilima EU ne može se pregovarati i Unija neće "odvojiti stanje ljudskih prava" od pregovora.

"Ne postoji verzija turske demokratije. Postoji samo demokratija. Turski narod ima ista prava da živi u slobodi kao Evropljani", rekao je Han.

On je odbacio navode da je i EU jednim dijelom odgovorna za skretanje Turske ka centralizovanom sistemu.

"Niko ne može da kaže da je bezgrešan, ali to je uvijek suverena odluka zemlje (da određuje politiku). Ako imate određenu viziju, teško je intervenisati na značajan način", naveo je on.

Han je rekao da Turska treba da sprovodi reforme zbog EU zbog svojih građana, a "ne zbog služenja Evropljanima".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније