Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 06. 2013. 13:30   >>  13:31 1

"MASKE SU PALE"

Erdogan: Demonstracije pripremane van zemlje

Turski premijer Redžep Erdogan poručio je tokom današnjeg govora na redovnom sastanku Parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK Parti), da su događaji u Turskoj, protesti inicirani rekonstrukcijom parka Gezi, profesionalno pripremljeni van granica te zemlje uz pomoć međunarodnih struktura, prenosi agencija Anadolija.

 

"Ali je ta igra raskrinkana. Tu igru je najprije zaustavio narod, zatim narodna vlada, narodna stranka AK Partija", poručio je Erdogan.

Erdogan je rekao da je policija uglavnom djelovala u granicama zakona, te da je korišten suzavac i vodeni topovi onda kada je spriječavano nasilje i onda kada bi se nasilne grupe oglušile o upozorenja policije.  

"Pitaju nas da li čujemo poruke ljudi okupljenih na Taksimu, a da li oni čuju poruke okupljenih nekoliko stotina hilljada u Ankari i više od milion u Istanbulu?. Poruke bez nasilja, poruke tolerancije", rekao je Erdogan podsjećajući da je u svojstvu premijera primio više delegacija predstavnika demonstranata, koji su pristali, kako je rekao, na opciju da građani odluče o eventulanoj rekosntrukciji parka Gezi.

Najavljujući nove mitinge AK Partije, Erdogan je napomenuo da će masovni skupovi tokom tekuće sedmice biti održani u gradovima Kajseri, Erzurum i Samsun.

"Maske su pale"

Govoreći kako su tokom posljednjih demonstracija "po nečijoj komandi zajedno stajali oni koji do juče to nikako nisu mogli, te kako su separatisti i nacionalisti, fašisti i socijalisti stajali jedni do drugih", Erdogan je rekao kako te grupe do juče nisu niti će ikada više biti jedni uz druge, ali da je ovaj put to učinjeno u skladu sa režijom koja je došla spolja. On je kazao da su "maske pale i da su demonstrancije služile kamatnim lobijima".

Turski premijer je naveo i da je glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) "izgubila vjeru u pobjedu na predstojećim izborima i podržala demonstracije".

"Tolerancija nasilnih grupa i pojedinaca ne dolazi u obzir", poručio je Erdogan podsjećajući da policija neće dozvoliti djelovanje ilegalnih organizacija ali ni nasilje na ulicama.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније