Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 06. 2013. 12:31 >> 12:32

STRATEŠKI INTERES SAD

Obama: Cilj Amerike je stabilnost Sirije

Američki predsjednik Barak Obama za televiziju PBS izjavio je da je cilj naoružavanja sirijskih pobunjenika donijeti napredak i stabilnost u ratom pogođenu Siriju.

 

“Kazao sam da ću povećati podršku pobunjenicima, ali nisam otvoreno kazao kakva će biti ta podrška. Sada je veliki problem što najuticajniji vojnici među pobunjenicima nisu prijateljski orijetnisani prema SAD-u te bi nasumično slanje oružja pobunjenicima bilo pogrešno za američke nacionalne interese u dugoročnoj perspektivi”, rekao je Obama.

Napomenuo je da SAD namjerava pomoći kako bi se sirijska opozicija u političkom i vojnom smislu ujedinila i tako povećala šanse za konačnu pobjedu u ratu protiv Bašara al-Asada.

“Pogrešan je stav da smo morali snažnije djelovati i mnogo ranije. Vidjeli ste šta se sve može desiti kada bez mnogo promišljanja i duboke analize uđete u rat na Bliskom istoku. Bez jasnih podataka o lokacijama gdje se nalazi hemijsko oružje ne želimo bombardovati Asadov režim”, kazao je Obama.

Istakao je da se ne slaže da SAD ne trebaju biti uključene u rat u Siriji naglasivši da imaju vrlo značajne strateške interese u tom djelu svijeta.

“Mi imamo svoje interese u tom dijelu svijeta, ne samo ljudske nego i nacionalne. Na primjer, na samoj granici sa Izraelom vodi se jedan strašan haos. Postoje legitimni razlozi da budemo aktivni u svim dešavanjima u Siriji”, tvrdi Obama.

Napomenuo je da su glavni razlozi za intervenciju u Siriji to što je Asadov režim koristio hemijsko oružje, ali i činjenica da sve do sada nije postignuto nikakvo političko rješenje kako bi se okončao ratu u Siriji.

Dodao je da cilj SAD-a nije podržati samo sunitsku ili šiitsku stranu nego intenzivirati borbu protiv ekstremista i donijeti blagostanje i stabilnost sirijskom narodu. Na kraju je kazao da nije siguran da bi uvođenje zone zabranjenih letova iznad Sirije mnogo pomoglo smanjenju žrtava u ratu u toj zemlji.

“Prema dosadašnjim podacima, oko 90 posto stradalih u Siriji pogođeno je sa kopna, a ne iz vazduha. Vazdušni udari u toj zemlji nisu veliki problem. Sve strahote se dešavaju na kopnu”, rekao je Obama.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније