Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

21. 04. 2017. 10:55 >> 10:32
4

UOČI IZBORA

Marin Le Pen strahuje od novih napada

Kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen izrazila je danas bojazan od novih napada u Francuskoj posle napada u Parizu, ali je dodala da to ne bi trebalo da utiče na rezultate izbora, javio je RFI na svom sajtu.

Posljednji dan kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj poremećen je zbog ekstremističkog napada na Šanzelizeu, u centru Pariza, u kome je ubijen jedan policajac, dok su dva policajca i jedna turistkinja povrijeđeni.

Napad se dogodio sinoć oko 21.00 sat i gotovo odmah je za njega odgovornost preuzela Islamska država koja stoji iza većine napada u Francuskoj u kojima je 238 ljudi ubijeno od 2015. godine.

"Da, strahujem. Neću više da kažem o tome. Znamo da je Islamska država poslala bar jednog svog teroristu da počini napade i zbog toga postoji i dalje opasnost", rekla je Marin Le Pen u izjavi za Radio Frans Enternasional (Radio France Internationale - RFI).

Ona je rekla da svaki Francuz treba da zna kako da se prilagodi "u vremenu ozbiljne terorističke prijetnje" i dodala da uopšte ne vjeruje da će napad u Parizu u kojem je ubijen jedan policajac i ranjene tri osobe, imati "bilo kakvog uticaja" na rezultate izbora.

Predsjednica Nacionalnog fronta ponovila je da je neophodno "napasti korijen zla, a to je islamski fundamentalizam kao ideologija koja naoružava teroriste".

U Francuskoj se večeras u ponoć završava predsjednička kampanja kada počinje predizborna tišina uoči prvog kruga izbora u nedjelju.

Ukupno 11 kandidata se prijavilo za prvi krug na kojem su pored Marin Le Pen, favoriti kandidati centra Emanuel Makron, desnice Fransoa Fijon i radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon.

Posljednji dan predsjedničke kampanje poremećen jezbog sinoćnjeg napada u Parizu.

U trenutku kada se dogodio napad glavni predsjednički kandidati davali su posljednje predizborne izjave na televiziji. Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, kandidat desnice Fransoa Fijon i kandidat centra Emanuel Makron otkazali su svoje posljednje skupove predviđene za danas u unutrašnjosti zemlje.

Francuski predsjednički izbori, čiji je ishod prema anketama vrlo neizvjestan, održavaju se prvi put u novijoj francuskoj istoriji pod vanrednim stanjem, uvedenim poslije terorističkih napada 13. novembra 2015. godine.

Francuske vlasti su spriječile napad u utorak i uhapsile dva muškarca u Marseju osumnjičena da pripremaju neku nasilnu akciju u jeku izbornog perioda. Istražitelji su našli arsenal oružja i municije i tri kilograma eksploziva, i zastavu Islamske države.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније