Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 06. 2013. 09:27 >> 09:29

ZURIO U ATATURKA

Turska: Uhapšen čovjek koji je mirno stajao

U Turskoj je rano jutros uhapšen čovjek koji je satima mirno stajao na Trgu Taksim u centru Istanbula, prkoseći tako policiji koja je razbijala proteste.

 

 

Policija je prišla muškarcu i uhapsila ga, nakon što je više od pet sati mirno stajao i zurio u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države. On je uhapšen kao i mnogi koji su mu se pridružili u mirnom protestu.

Perfomans turskog koreografa i plesača Erdema Gunduza ubrzo je nazvan "Stojeći čovjek", mada je umjetnik rano jutros završio u zatvoru, bez jasnog razloga, navodi CNN.

Mnogi od onih koji su se sinoć pridružili Gunduzu stajali su s ciljem vraćanja mira, bez opredjeljivanja na čijoj su strani.

"Stojim protiv svakog nasilja. Stojim tako da bi događaji čiji smo svjedoci i događaji koji se dešavaju u posljednje dvije do tri nedjelje, mogli da prestanu", rekao je jedan od uhapšenih Koraj Konuk.

On je potvrdio za CNN da ga je turska policija strpala u autobus sa 20 drugih koji su se pridružili Gunduzu, ali da umjetnik nije bio s njima. 

"Samo sam stajao. Oni su uhapsili čovjeka koji je samo stajao. To je besmisleno", rekao je Konuk.

Protesti u Turskoj počeli su posljednjeg dana maja zbog planova gradskih vlasti da pretvore jedinu zelenu oazu u Istanbulu - park Gezi u tržni centar. 

Brzo je "zeleni" protest prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su uključile poziv na političke reforme u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније