Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 04. 2017. 13:09   >>  12:46

DANAS SASTANAK U ITALIJI

G7 želi jasan stav SAD oko Sirije

Ministri vanjskih poslova zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) danas u Italiji počinju dvodnevni sastanak čiju je hitnost nametnula međunarodna kriza zbog prošlonedjeljnog napada hemijskim oružjem u Siriji i američkog vojnog odgovora na taj napad.

Cilj sastanka u renesansom utvrđenom gradu Luka, u Toskani, je dogovor o pritisku na Rusiju da okonča podršku sirijskom predsjedniku Bašara el Asadu.

U prošlonedjeljnom napadu nervnim gasom u pobnjeničkom sirijskom gradu Han Šeihunu je poginulo više od 80 ljudi. Poslije tog napada predsjednik SAD Donald Tramp je naredio napad američkih snaga na sirijsku vojsku, prvi takav u šestogodišnjem ratu u toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Italije Andjelino Alfano je izjavio da široka podrška zemalja Evrope američkom napadu doprinosi "obnavljanju sklada" između SAD i njihovih partnera.

Šef američke diplomatije Reks Tilerson prvi put će prisustvovati ministarskom sastanku G-7, a potom treba da posjeti Rusiju.

G-7 čine Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, SAD i Velika Britanija. Na posebnoj sjednici pridružiće im se predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Saudijske Arabije, Jordana i Katara.

Analitičari ističu da Tilersona očekuje daleko teži razgovor o Siriji u Moskvi u kojoj se susrijeće da ruskim kolegom Sergejom Lavorovom, piše Radio Slobodna Evropa.

Rusija optužuje Sjedinjene Države da su napadom na sirijsku vojnu bazu prekoračile "crvenu liniju", a Vašington upozorava da Rusija nije u činila dovoljno kako bi spriječila sirijski režim da upotrebi hemijsko oružje.

Domaćin sastanka u gradiću Luka, italijanski šef diplomacije Angelino Alfano, rekao da bi trebalo naći način da se "spriječi daljnja vojna eskalacija u šestogodišnjem sukobu u u Siriji".

Tilerson će svojim kolegama trebati da pojasni politiku Vašingtona prema Siriji s obzirom da je predsjednik Donald Trump tokom svoje izborne kampanje naglašavao da njegova administracija neće voditi intervencionističku politiku kao prethodna.

Uoči puta u Italiju Tilerson je Rusiji koja podržava Bašara al Asada uputio jasnu poruku.

"Mislim da bi Rusi trebalo pažljivije da razmisle o svojoj posvećenosti na koju su se obavezali da će biti garant oduzimanja, uklanjanja ili uništavanja hemijskog oružja, a pošto su saveznici Bašara al Asada – oni imaju najbolji uvid ukoliko za to postoji saglasnost druge strane. Dakle, bez obzira na to da li je Rusija bila saučesnik, ili su jednostavno bili nesposobni, ili ih je možda nadmudrio režim Bašara al Asada, očigledno je da su podbacili u svojim obavezama prema međunarodnoj zajednici", rekao je Tilerson za CBS.

Londonski Sandej Tajms piše da će na sastanku Britanija zatražiti nove sankcije za Rusiju ako odbije da prekine veze sa Asadom. Prema pisanju Tajmsa, britanski ministar Boris Džonson će insistirati na usvajanju zajedničke deklaracije u kojoj će se zatražiti od Moskve da prekine podrsšku Asadovom režimu, te da povuče svoje vojnike iz te zemlje kako bi se omogućio povratak humanitarnim konvojima s pomoći stanovništu.

Ako ruski predsjednik Vladimir Putin to odbije, trebalo bi nametnuti nove sankcije Rusiji, koje će "zagorčati život pojedinim" ruskim dužnosnicaima, piše Tajms.

Trampov savjetnik pozvao Rusiju da preispita podršku Asadu

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Makmaster pozvao je Rusiju da preispita podršku sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu i nagovijestio da postoji mogućnost dodatnih napada na Siriju, prenosi Beta.

U svom prvom televizijskom intervjuu, Mekmaster je ukazao na dvostruke ciljeve SAD, odnosno borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država i ukanjanje Asada s vlasti.

Govoreći uoči posjete državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi, što će biti prva posjeta zvaničnika administracije američkog predsjednika Donalda Trampa Rusiji, Mekmaster je naveo da će ta zemlja morati da odluči da li će nastaviti da podržava "ubilački režim".

Agencija AP navodi da Tramp razmatra naredne korake poslije prošlonedjeljnog raketnog napada na Siriju.

SAD su u petak rano ujutro po Trampovom naredjenju izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

"Veoma je teško da razumijemo kako je moguće doći do političkog rješenja uz nastavak Asadovog režima", rekao je Mekmaster za Foks njuz.

On je naveo da treba pitati Rusiju kako nije znala da Sirija planira napad hemijskim oružjem, pošto ima savjetnike na terenu, i da "sada svako u svijetu vidi Rusiju kao dio problema".

Tramp je prethodno izjavio sa se njegov stav prema Asadu "veoma promijenio" poslije napada hemijskim oružjem u Siriji, a Tilerson je rekao da se razmatraju "koraci" za organizovanje koalicije koja bi Asada uklonila s vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније