Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rts.rs [ Objavila R.B. ]

05. 04. 2017. 23:18   >>  22:53 1

OD PETKA

EU pooštrava kontrolu na granicama

Od petka, 7. aprila, na granicama EU primjenjuju se nova šengenska pravila kontrole putnika, zbog zaštite EU od terorizma. Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno provjeravani na granici, što će izazvati dodatna čekanja i gužve.

U dosadašnjoj praksi, naime, bilo je dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana EU.

Ipak, sada će se dokumenta provjeravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrijebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će, na primjer, detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu.

Ta uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti, svim putnicima se savjetuje da provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u posljednje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni, prenose mediji.

Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Treba da provjere i da li su njihova putna dokumenta (lične karte, pasoši) važeća, kao i da provjere informacije o stanju na graničnim prelazima prije polaska na putovanje, zatim da izaberu granične prelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u djelovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje.

Putnicima se savjetuje da izbjegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava se u danima vikenda, te da budu strpljivi i slijede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.

Te sistematske provjere su uvedene radi sprječavanja bilo kakvih prijetnji po unutrašnju sigurnost i javni red država članica Evropske unije.

Podsjeća se i da je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode, dok su vođe, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније