Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 04. 2017. 13:55 >> 13:29
1

ZBOG ZAPADNE OBALE

Izrael:EU opsjednuta Palestincima

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas Evropsku uniju što protestuje zbog planiranog rušenja palestinskih građevina na Zapadnoj obali, ocijenivši da Evropa troši više vremena i energije na takva rušenja nego na istinske humanitarne krize širom svijeta.




 

Ministarstvo je pozvalo zamjenika ambasadora EU u Izraelu Marka Galagera i tražilo zvanično objašnjenje za pismo protesta. Izraelski mediji su izvijestili da je ambasador EU u Izraelu Lars Faborg Andersen to pismo uručio generalnom direktoru izraelskog ministarstva prošle nedjelje.

Na sastanku sa Galagerom je rečeno da Izrael smatra nelegalnim građevine u selu Kal al-Ahmar od kojih većinu finansira EU.

"Izrael se ilegalnom gradnjom bavi u skladu sa zakonom", rečeno je zamjeniku ambasadora EU, prenosi portparol Ministarstva Imanuel Nahšon.

Takođe mu je prenijeto da je Izrael začuđen zbog opsesije EU rušenjem dijela Zapadne obale koji je pod potpunom kontrolom Izraela.

"Postoje 32 humanitarne krize širom svijeta, ali Evropska unija je odlučila da se nesrazmjerno bavi samo onom koja se događa u području C, a koje nesumnjivo nije u humanitarnoj krizi",rekao je portparol.

EU i njene zemlje članice već dugo izražavaju brigu zbog politike Izraela u pomenutom području. Najnoviji protest je izazvan izdavanjem 42 naredbe za rušenje u selu Kan al- Ahmar prije mjesec dana.

To selo se nalazi na strateškom koridoru E1 koji povezuje veliko jevrejsko naselje Male Adumim sa Jerusalimom. EU strahuje da je rušenje u selu uvod u izgradnju novog jevrejskog naselja.

Ambasador EU je uručio pismo u ime svih zemalja tog bloka, a u njemu se zahtijeva da prestane rušenje palestinskih domova u području C, posebo u beduinskom selu Kan al-Ahmar i upozorava da će rušenje predstavljati prisilan transfer stanovnika sela, što je kršenje Ženevskih konvencija.

U pismu se takođe poziva Izrael da kao okupaciona sila ispuni obaveze prema palestinskom stanovništvu i u potpunosti prestane s rušenjem, konfiskacijama i omogući pun pristup humanitarnoj pomoći. Uz to se apeluje na ubrzanje davanja d

ozvola za palestinske master planove i zaustavi prisilan transfer populacije i rušenje palestinske infrastruktre kao i da se pojednostave administrativne procedure za dobijanje građevinskih dozvola, osigura pristup vodi i pozabavi se humanitarnim potrebama.

U Kal al-Ahmaru živi nekoliko stotina ljudi u privremenim građevinama. Nema infrastukture i stanovnici tog sela su među najsiromašnijim na Zapadnoj obali.

Iako su građevine nelegalno podignute, Izrael se dugo vremena uzdržavao od rušenja.Jedna od nelegalnih građevina je škola izgrađena od korišćenih guma, a u njoj se školuje stotine učenika iz nekoliko nelegalnih beduinskih sela u tom području. Izgradnju škole finansirala je Italija i smatra se simbolom beduinske borbe da se sačuva selo, što je stvorilo napetost između Izraela i Italije.

Italijanski premijer Angelino Alfano je tokom nedavne posjete Izraelu tražio od izraelskog kolege Benjamina Netjanjahua da preispita planirano rušenje u selu, ali je Netanjahu odbio, podsjetiši da je nedavno srušeno jedno ne

legalno jevrejsko naselje na Zapadnoj obali.Izrael je okupirao tu teritoriju u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom.

Tada je okupiran i pojas Gaze. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijma osnuju svoju nezavisnu državu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније