Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

01. 04. 2017. 13:22   >>  12:57 12

LONDON OPTUŽUJE

"Španija želi da ukrade Gibraltar"

Velika Britanija optužila je Španiju da koristi Bregzit da bi se "dokopala zemlje", misleći na Gibraltar.

Španija to čini, kako se navodi, pod okriljem zvaničnih smjernica o pregovorima koje je izdala EU.

Jedan britanski zvaničnik rekao je za britanski Telegraf da je to "apsolutno neprihvatljivo" i da daje Španiji previše moći nad budućnošću Gibraltara.

"Čovjek zaista mora da se zapita zašto je EU mislila da je razumno staviti tako nešto u bilateralni problem između Španije i Britanije", rekao je taj zvaničnik.

Šef Forin ofisa, Boris Džonson, napisao je na Tviteru da je zadovoljan razgovorom sa glavnim ministrom Gibraltara Fabijanom Pikardom, dodavši da Britanija ostaje nezamjenljiva i čvrsta podrška Gibraltaru.

Pikardo je upozorio da Španija ne može da koristi Gibraltar kao monetu za potkosurivanje u pregovorima o Bregzitu.

Problem je nastao oko izjave predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji je rekao da poslije Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

"Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, ne može se uspostaviti nikakav dogovor o Gibraltari između EU i UK bez dogovora Španije i UK", navodi se u smjernicama koje je predstavio Tusk, prenijela je agencija AFP.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more, ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.

Ova mala prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, poznata i kao "Stijena", nalazi na jugu Španije, a dugo je bila predmet spora o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahtijeva vlast nad teritorijom nakon što je ustupio Britaniji 1713. godine.

Španija je predložila da Gibraltar ostane u EU u zamenu za zajednički suverenitet koji bi dijelila sa Britanijom nad tom teritorijom.

Međutim, kako se navodi, građani te teritorije većinski su glasali da ostanu uz Britaniju na dva referenduma o suverenitetu održanim 1967. i 2002.

Lideri preostalih 27 država članica bez Britanije, uključujući i Španiju, trebalo bi da usvoje smjernice na samitu zakazanom za 29. april.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније